Računarski fakultet obeležio 20 godina postojanja

Računarski fakultet u Beogradu obeležio je 20 godina postojanja svečanom akademijom koja je održana u petak, 1. decembra. Ceremoniju su uveličali predstavnici Univerziteta Union, nastavni kolektiv, zaposleni, kolege u penziji, alumnisti i saradnici iz IT kompanija. Povodom jubileja Računarski fakultet je dodelio plakete za poseban doprinosFakultetu bivšim dekanima, profesorima u penziji, predavačima i zaposlenima, kao i istaknutim takmičarima.

Svečanu akademiju otvorila je dekanka Računarskog fakulteta prof. dr Bojana Dimić Surla. Dekanka je govorila o budućnosti Fakulteta i važnosti saradnje sa industrijom, kao i o ulaganju u kvalitetan mlad nastavni kadar kao najvećem potencijalu Fakulteta.

Obrazovanje u oblasti računarstva nosi sa sobom velike izazove jer je u pitanju struka u kojoj su inovacije stalne, a promene česte. Uprkos ovim izazovima, jedna od velikih prednosti kada obrazujete ljude u oblasti računarstva je što vrlo jednostavno može da se prepozna vaš kvalitet. Od velikog broja kompanija dobijamo povratne informacije da se naši studenti sjajno snalaze i da su vrlo brzo spremni da se uklope u timove i da doprinose projektima, istakla je prof. dr Dimić Surla.

Prisutnima se obratila rektorka Univerziteta Union prof. dr Gordana Vukelić i čestitala ovaj veliki jubilej koji predstavlja uspeh čitavog Univerziteta.

Prodekan za nastavu docent dr Nemanja Radosavljević prisetio se svog prvog susreta sa Računarskim fakultetom.

Kao da je juče bilo ono vreme kada su prvi studenti koračali kroz vrata Fakulteta noseći sa sobom samo hrabrost i poverenje u nove tehnologije. Pamtim to jer sam i ja bio jedan od njih, ne prva generacija, ali druga, ipak i dalje dovoljno hrabar da se upiše na fakultet koji je tada imao samo dobru viziju, kazao je dr Radosavljević.

Govore su održali predstavnik katedre za Multimedijalni dizajn prof. dr Nenad Malešević i rukovodilac master studijskog programa Master in Computational Finance prof. dr Branko Urošević osvrnuvši se na svoje studijske programe.

U ime studenata Računarskog fakulteta obratila se predsednica studentskog parlementa studentkinja četvrte godine Teodora Živanović.

Lično mogu reći da sa ponosom ističem to da sam RAF-ovac i svoje iskustvo sa fakulteta ću pamtiti zauvek. Ovo je okruženje koje ti dopušta da napreduješ i razvijaš se uz potpunu podršku i razumevanje. Iako je ponekad teško i zahtevno, na kraju se sve zajedno savlada. To zajedništvo je nešto što stvarno odlikuje naš Fakultet, poručila je Teodora.

Na same početke Računarskog fakulteta, obilaske sajmova i srednjih škola, predstavljanje profesije budućnosti u vreme kada javnost nedovoljno zna šta je računarstvo, izazovima i preprekama tokom razvoja Fakulteta osvrnuli su se menadžer Fakulteta Igor Mijatović i prvi dekan profesor emeritus dr Stevan Milinković.

Plakete za poseban doprinos Računarskom fakultetu dobili su prvi dekan Računarskog fakulteta profesor emeritus dr Stevan Milinković, posthumno dekan prof. dr Dragan Miletić, profesor u penziji dr Milan Merkle, profesor u penziji dr Dušan Tošić, prof. dr Snežana Popović, prof. dr Dragan Urošević, docent dr Petar Bojović, mr Vera Vrbica-Matejić, mr Miloš Milosavljević, Siniša Lale, dr Zoran Fidanovski, referentkinja studentske službe Mara Arbutina i članovi takmičarskog tima RAF PenguinsAleksa Plavšić, Pavle Martinović i Aleksa Milisavljević. Plakete nagrađenima uručila je dekanka prof. dr Bojana Dimić Surla.

Svečanu akademiju uveličale su studentkinja druge godine Računarskog fakulteta i treće godine studija violončela na Fakultetu muzičke umetnosti Aja Timotić i studentkinja master studija violine na Fakultetu muzičke umetnosti Natalija Tatić koje su izvele kompozicije Gabrijelova oboa, Pasakalja i Cvetni duet iz opere Lakme.

Računarski fakultet je osnovala firma CET – Computer Equipment and Trade 2003. godine. Fakultet danas ima 14 akreditovanih studijskih programa na osnovnim akademskim i strukovnim, master i doktoskim studijama u oblasti računarskih nauka, računarskog inženjerstva i multimedijalnog dizajna.

Fotografije sa svečane akademije i koktela možete pogledati u galeriji. Video snimak svečane akademije možete pogledati ovde.

1 thought on “Računarski fakultet obeležio 20 godina postojanja”

Comments are closed.