Студент Андреја Ристић одбранио је дипломски рад на тему „Поређење израде web сајтова са и без оквира и библиотека“

Студент Рачунарског факултета Андреја Ристић је у четвртак, 2. фебруара 2023. године одбранио дипломски рад на тему Поређење израде web сајтова са и без оквира и библиотека пред комисијом коју су чинили ментор др Снежана Поповић и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Андреја је истакао следеће:

Промене у свакодневним навикама појединца и савременог друштва, условљене појавом интернета и веб страница, неминовно свакодневно доносе промене у даљем развоју различитих приступа и метода њиихове израде.

Ако упоредимо изглед, садржај и намену web страница из периода са почетка развоја Интернета, садржај данашњих web страница постао је значајно већи и комплекснији, што се одражава и на њихову израду. Многобројне данашње веб сајтови и апликације захтевају усклађеност кроз међународну подршку, подршку за различите типове уређаја, оперативних система, web претраживача, као и за особе са посебним потребама као крајњих корисника web страница.


Развијање веб страница и апликација је један аспект IT-ја који се свакодневно развија. Од обичног HTML-а у прошлости, па до данашњих JavaSkript окружења као Vue, React и Angular упареним са разноразним бекенд технологијама, постоји више него довољно начина да се развије веб сајт/апликација.

Међутим, нису све технологије потребне свим пројектима, јер величина и сврха пројекта варира. Програмерима који тек улазе у свет веб програмирања је препоручен vanilla начин, јер се све споменуте технологије граде на основу њих. Неопходно је знати ходати пре него што је знати трчати. Сврха ових сајтова не треба да буде да уђу у продукцију и да буду доступне корисницима, већ да се програмери полако упознају са основним правилима и најбољом праксом. – закључио је Андреја.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.