Студент Филип Петронијевић одбранио је дипломски рад на тему „Превенција аутоматизованог саобраћаја на интернету“

Студент Рачунарског факултета Филип Петронијевић је у четвртак, 16. марта 2023. године одбранио дипломски рад на тему Превенција аутоматизованог саобраћаја на интернету пред комисијом коју су чинили ментор др Петар Бојовић и члан др Душан Вујошевић.

У уводу свог рада Филип је истакао следеће:


Услед веома великог раста интернета и активности на истом, људи су дошли у потребу да аутоматизују неке своје активности ради постизања ефикасности као и остварења паралелизма. Неке од ових аутоматизација су створене да би помогле људима да једноставније и брже извршавају временски захтевне ствари и досадне операције. Поред корисних аутоматизација, постоје и малициозне аутоматизације које пркосе условима коришћења сајта на ком се та аутоматизација извршава а понекад и закону. Пошто је такав вид аутоматизације постао веома велика претња сигурности и интегритету података, аутоматизовани алати као такви бивају неприхваћени у интернет заједници и компаније покушавају да се са истим боре у циљу њихове превенције.



У овом раду смо презентовали разне начине како неки одређени ентитет коме је циљ превенција аутоматизованог саобраћаја може приступити ради отклањања истог. Ширина, рана фаза ове индустрије и њена битност у свету цyбер сецуритy-а треба да буде мотивација новијим генерацијама и бизнисима да инвестирају и наставе изучавање ове гране како би што више редуковали малициозни аутоматизовани садржај на интернету. Тренутно у свету, релативно постоји веома мали број бизниса који се anti bottingom бави и већина то ради крајње површно. Ово између осталог треба да буде мотивацијама младим и заинтересованим инжењерима да се овој бранчи мало више посвете како би направили потенцијално дисрупцију и помогли wеб-у у превенцији малициозних аутоматизованих напада. – закључио је Филип.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.