Student Filip Petronijević odbranio je diplomski rad na temu „Prevencija automatizovanog saobraćaja na internetu“

Student Računarskog fakulteta Filip Petronijević je u četvrtak, 16. marta 2023. godine odbranio diplomski rad na temu Prevencija automatizovanog saobraćaja na internetu pred komisijom koju su činili mentor dr Petar Bojović i član dr Dušan Vujošević.

U uvodu svog rada Filip je istakao sledeće:


Usled veoma velikog rasta interneta i aktivnosti na istom, ljudi su došli u potrebu da automatizuju neke svoje aktivnosti radi postizanja efikasnosti kao i ostvarenja paralelizma. Neke od ovih automatizacija su stvorene da bi pomogle ljudima da jednostavnije i brže izvršavaju vremenski zahtevne stvari i dosadne operacije. Pored korisnih automatizacija, postoje i maliciozne automatizacije koje prkose uslovima korišćenja sajta na kom se ta automatizacija izvršava a ponekad i zakonu. Pošto je takav vid automatizacije postao veoma velika pretnja sigurnosti i integritetu podataka, automatizovani alati kao takvi bivaju neprihvaćeni u internet zajednici i kompanije pokušavaju da se sa istim bore u cilju njihove prevencije.



U ovom radu smo prezentovali razne načine kako neki određeni entitet kome je cilj prevencija automatizovanog saobraćaja može pristupiti radi otklanjanja istog. Širina, rana faza ove industrije i njena bitnost u svetu cyber security-a treba da bude motivacija novijim generacijama i biznisima da investiraju i nastave izučavanje ove grane kako bi što više redukovali maliciozni automatizovani sadržaj na internetu. Trenutno u svetu, relativno postoji veoma mali broj biznisa koji se anti bottingom bavi i većina to radi krajnje površno. Ovo između ostalog treba da bude motivacijama mladim i zainteresovanim inženjerima da se ovoj branči malo više posvete kako bi napravili potencijalno disrupciju i pomogli web-u u prevenciji malicioznih automatizovanih napada. – zaključio je Filip.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.