Студент Никола Оравец одбранио је дипломски рад на тему „Један приступ развоју решења против варања током студирања“

Студент Рачунарског факултета Никола Оравец је у четвртак, 9. фебруара 2023. године одбранио дипломски рад на тему Један приступ развоју решења против варања током студирања пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Никола је истакао следеће:


Информације су данас лако доступне студентима путем различитих извора, укључујући уџбенике, научне радове и интернет. Ова стратегија приступа информацијама може бити корисна за учење и рад на задацима, али такође може олакшати процес онлајн тестирања. Квалитетно образовање се, међутим, огледа у времену које студент посвећује личном едукативном развоју.


Постоје разлике у начину на који студенти приступају информацијама, а неки од њих се могу користити „помагалима“ са интернета или неким сажетим листовима папира током тестирања. Одувек су професори имали тешкоће да примете и адекватно поступе у вези са студентима који се служе оваквим „помагалима“. Из личног искуства, као донедавни студент, имао сам прилику да присуствујем многим испитима и видим разне приступе коришћења ових метода.



У дипломском раду се анализирао утицај и пример агилних и бренчинг методологија на развој софтвера у компанији Прокторио, као и начин на који се приступа корисничким информацијама приликом полагања онлајн теста. Такође, објашњене су Гугл екстензије и њихова основна примена и структура. Посебно се анализирао прокторинг алат Прокторио, те је представљен шири контекст онлајн прокторинг алата и њихове примене у образовању. Закључак овог рада је да агилне и бренчинг методологије могу значајно унапредити развој софтвера, док је добро дефинисан пут развоја неког решења неопходан, да би се жељени циљ испунио у најбржем року. Гугл екстензије су корисни алати за развој и подешавање свог претраживача, а Прокторио и други онлајн proctoring алати су важни за осигуравање фер и поштених услова током испита. – закључио је Никола.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.