Student Nikola Oravec odbranio je diplomski rad na temu „Jedan pristup razvoju rešenja protiv varanja tokom studiranja“

Student Računarskog fakulteta Nikola Oravec je u četvrtak, 9. februara 2023. godine odbranio diplomski rad na temu Jedan pristup razvoju rešenja protiv varanja tokom studiranja pred komisijom koju su činili mentor dr Dušan Vujošević i član dr Nemanja Radosavljević.

U uvodu svog rada Nikola je istakao sledeće:


Informacije su danas lako dostupne studentima putem različitih izvora, uključujući udžbenike, naučne radove i internet. Ova strategija pristupa informacijama može biti korisna za učenje i rad na zadacima, ali takođe može olakšati proces onlajn testiranja. Kvalitetno obrazovanje se, međutim, ogleda u vremenu koje student posvećuje ličnom edukativnom razvoju.


Postoje razlike u načinu na koji studenti pristupaju informacijama, a neki od njih se mogu koristiti „pomagalima“ sa interneta ili nekim sažetim listovima papira tokom testiranja. Oduvek su profesori imali teškoće da primete i adekvatno postupe u vezi sa studentima koji se služe ovakvim „pomagalima“. Iz ličnog iskustva, kao donedavni student, imao sam priliku da prisustvujem mnogim ispitima i vidim razne pristupe korišćenja ovih metoda.



U diplomskom radu se analizirao uticaj i primer agilnih i brenčing metodologija na razvoj softvera u kompaniji Proktorio, kao i način na koji se pristupa korisničkim informacijama prilikom polaganja onlajn testa. Takođe, objašnjene su Gugl ekstenzije i njihova osnovna primena i struktura. Posebno se analizirao proktoring alat Proktorio, te je predstavljen širi kontekst onlajn proktoring alata i njihove primene u obrazovanju. Zaključak ovog rada je da agilne i brenčing metodologije mogu značajno unaprediti razvoj softvera, dok je dobro definisan put razvoja nekog rešenja neophodan, da bi se željeni cilj ispunio u najbržem roku. Gugl ekstenzije su korisni alati za razvoj i podešavanje svog pretraživača, a Proktorio i drugi onlajn proctoringalati su važni za osiguravanje fer i poštenih uslova tokom ispita. – zaključio je Nikola.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.