Студенткиња Ирена Трифуновић одбранила је дипломски рад на тему „Концепт континуираног истраживања у решавању проблема повећања просечне гледаности на стриминг плаформама“

Студенткиња Рачунарског факултета Ирена Трифуновић је у понедељак, 30. јануара 2023. године одбранила дипломски рад на тему Концепт континуираног истраживања у решавању проблема повећања просечне гледаности на стриминг плаформама пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Милан Ђурић.

У уводу свог рада Ирена је истакала следеће:

Мотивацију за тему рада сам добила кроз продуктну праксу и праксу за аналитичара података у фирми Јунајтед Клауд која је иновациони центар који се бави развојем софтвера и стриминг сервиса. Један од задатака који сам добила је био да урадим анализу књиге Терезе Торес ,,Континуирано истраживање” и користећи њене концепте да понудим предлог решења како да се повећа гледаност садржаја на стриминг платформи Еон.

У најширем могућем смислу, континуирано истраживање пружа сазнања о континуираном откривању стратегије производа, новим функционалностима које треба развити и променљивим потребама корисника. Да би се боље разумело континуирано истраживање потребна је да се анализира како се некад управљало пројектима и да се прикажу недостаци традиционалних начина за прављење софтвера.



Континуирано истраживање је на мене оставило веома позитиван утисак јер у процесу прављења и одржавања производа (софтверског решења) укључујемо и саме кориснике и заједно радимо на томе да производ буде што бољи. Самим тим цела софтверска индустрија добија људскост као нову покретачку снагу.

Међутим, корисници често немају идеју шта им је потребно , и шта све може да се имплементира , тако да не треба искључити техничко знање као битну компоненту у управљању пројектима. Техничко разумевање саме имплементације може значајно побољшати ефикасност континуираног истраживања. Моје мишљење је да континуирано истраживање не може без техничког разумевања домена као и обрнуто. Само разумевање производа без корисничке стране може да доведе да резултујући производ буде неупотребљив. – закључила је Ирена.