Studentkinja Irena Trifunović odbranila je diplomski rad na temu „Koncept kontinuiranog istraživanja u rešavanju problema povećanja prosečne gledanosti na striming plaformama“

Studentkinja Računarskog fakulteta Irena Trifunović je u ponedeljak, 30. januara 2023. godine odbranila diplomski rad na temu Koncept kontinuiranog istraživanja u rešavanju problema povećanja prosečne gledanosti na striming plaformama pred komisijom koju su činili mentor dr Dušan Vujošević i član dr Milan Đurić.

U uvodu svog rada Irena je istakala sledeće:

Motivaciju za temu rada sam dobila kroz produktnu praksu i praksu za analitičara podataka u firmi Junajted Klaud koja je inovacioni centar koji se bavi razvojem softvera i striming servisa. Jedan od zadataka koji sam dobila je bio da uradim analizu knjige Tereze Tores ,,Kontinuirano istraživanje” i koristeći njene koncepte da ponudim predlog rešenja kako da se poveća gledanost sadržaja na striming platformi Eon.

U najširem mogućem smislu, kontinuirano istraživanje pruža saznanja o kontinuiranom otkrivanju strategije proizvoda, novim funkcionalnostima koje treba razviti i promenljivim potrebama korisnika. Da bi se bolje razumelo kontinuirano istraživanje potrebna je da se analizira kako se nekad upravljalo projektima i da se prikažu nedostaci tradicionalnih načina za pravljenje softvera.



Kontinuirano istraživanje je na mene ostavilo veoma pozitivan utisak jer u procesu pravljenja i održavanja proizvoda (softverskog rešenja) uključujemo i same korisnike i zajedno radimo na tome da proizvod bude što bolji. Samim tim cela softverska industrija dobija ljudskost kao novu pokretačku snagu.

Međutim, korisnici često nemaju ideju šta im je potrebno , i šta sve može da se implementira , tako da ne treba isključiti tehničko znanje kao bitnu komponentu u upravljanju projektima. Tehničko razumevanje same implementacije može značajno poboljšati efikasnost kontinuiranog istraživanja. Moje mišljenje je da kontinuirano istraživanje ne može bez tehničkog razumevanja domena kao i obrnuto. Samo razumevanje proizvoda bez korisničke strane može da dovede da rezultujući proizvod bude neupotrebljiv. – zaključila je Irena.