Timovi RAF-a osvojili drugo i treće mesto na FON Hakatonu

Timovi studenata Računarskog fakulteta osvojili su drugo i treće mesto na nedavno održanom FON Hakatonu. Tim MAG, koji čine Nikola Paunović, Miloš Maksimović, Dragoslav Milutinović i Vanja Matović, zauzeo je drugo mesto, dok je timu RAF Orcas, koji čine Aleksa Milić, Filip Obradović, Pavle Sekešan i Ognjen Nešković, pripalo treće mesto.

Na takmičenju je bilo 55 prijavljenih timova, a u finalu se takmičilo deset. Pred takmičarima je bila tema wellbeing za društvo ili čoveka. Drugoplasirani tim MAG je napravio mobilnu aplikaciju.


Kako danas kompanije na godišnjem nivou potroše milione u vidu testiranja modela veštačke inteligencije kroz neke jednostavne zadatke, došli smo na ideju da napravimo mobilnu aplikaciju gde bi firme zadavale jednostavne zadatke u vidu pitanja da li je na slici semafor, ispravljanje gramatičkih grešaka i slično. Dakle, zadatke koje može da reši svaki korisnik. Kompanija bi plaćala njima određeni iznos da odrade te zadatke u toku dana za šta im treba samo desetak minuta, a preostali novac koji bi potrošili na satnice programera da rade banalne stvari bi donirali u humanitarne svrhe. To može biti bilo koja količina novca. Šta time postižemo? Novac ide raznim humanitarnim organizacijama, firma radi na svom brend identitetu, smanjuje porez na godišnjem nivou, korisnik zarađuje lak i brz novac, a pritom oseća ličnu satisfakciju time što je doprineo poboljšanju sveta jer je njegovih 10 minuta dnevno pomoglo nekoj humanitarnoj organizaciji. Takođe, smo imali i admin panel za firme da mogu da isprate statistiku zadataka, potrešenog i doniranog novca do sada, pojasnio je ideju i aplikaciju svog tima MAG Nikola Paunović.

Članovi trećeplasiranog tima tima RAF Orcas napravili su platformu za razmenu znanja, odnosno, učenja.

Organizacija je bila super, zadovoljni smo kako je sve prošlo, istakao je član tima RAF Orcas Aleksa Milić.