Гостовање Владимира Перића Талента на катедри за Мултимедијални дизајн

На катедри за Мултимедијални дизајн буће одржано гостовање мултимедијалног уметника Владимира Перића Талента у суботу, 6. априла у 12 часова у Кнез Михаиловој 10 на 8. спрату.

Дуги низ година, чак деценија, Владимир Перић Талент гради своје визуелне исказе од нађених, старих, одбачених предмета који су изгубили своју употребну функцију, чија је и сентиментална вредност затрпана наслагама нових технолошких помагала, потрошачких навика и потрошених живота. Проналази их на бувљим пијацама и отпадима, сакупља их и чува, повезује, проучава и излаже. У високоразвијеном технолошком универзуму дигиталне културе, на прагу AI цивилизације, ови предмети се враћају у живот и враћају нас у неко прошло, заборављено време испуњено фрагментима неповезаних, лагодних, готово утопистичких сећања, када је свет био насељен албумима са сличицама, Мики Маусима, школским прибором, лектирама, фотографијама на папиру и касицама.

Владимир Перић (1962) је мултимедијални уметник присутан на савременој уметничкој сцени већ четири деценије. Студирао је графику и фотографију на Факултету примењених уметности и дизајна Универзитета уметности у Београду. Члан је Удружења ликовних уметника Србије као и Art Directors Club-а Србије.

Радове је представљао под псеудонимом Талент од 1986. до 1996. године, затим оснива и излаже у оквиру групе Talent Factory до 2006. године када се посвећује пројекту: „Музеј детињства” и другим радовима које излаже под својим именом.

Перићева ауторска типографија, фонт FeO₂ (2001) уврштена је у преглед најзначајнијих достигнућа графичког дизајна 20. века у оквиру публикације „Icons of Graphic Design“ Стивена Хелера и Мирка Илића. Добитник је Политикине награде за ликовну уметност из фонда Владислав Рибникар за изложбу „Made in Yugoslavia” (2006). Био је представник Републике Србије на 55. Бијеналу ликовних уметности у Венецији (2013). За рад „Карантин за птице“ (2020) добија награду Галерије Надежда Петровић у оквиру 30. Меморијала у Чачку.