Gostovanje Vladimira Perića Talenta na katedri za Multimedijalni dizajn

Na katedri za Multimedijalni dizajn buće održano gostovanje multimedijalnog umetnika Vladimira Perića Talenta u subotu, 6. aprila u 12 časova u Knez Mihailovoj 10 na 8. spratu.

Dugi niz godina, čak decenija, Vladimir Perić Talent gradi svoje vizuelne iskaze od nađenih, starih, odbačenih predmeta koji su izgubili svoju upotrebnu funkciju, čija je i sentimentalna vrednost zatrpana naslagama novih tehnoloških pomagala, potrošačkih navika i potrošenih života. Pronalazi ih na buvljim pijacama i otpadima, sakuplja ih i čuva, povezuje, proučava i izlaže. U visokorazvijenom tehnološkom univerzumu digitalne kulture, na pragu AI civilizacije, ovi predmeti se vraćaju u život i vraćaju nas u neko prošlo, zaboravljeno vreme ispunjeno fragmentima nepovezanih, lagodnih, gotovo utopističkih sećanja, kada je svet bio naseljen albumima sa sličicama, Miki Mausima, školskim priborom, lektirama, fotografijama na papiru i kasicama.

Vladimir Perić (1962) je multimedijalni umetnik prisutan na savremenoj umetničkoj sceni već četiri decenije. Studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna Univerziteta umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije kao i Art Directors Club-a Srbije.

Radove je predstavljao pod pseudonimom Talent od 1986. do 1996. godine, zatim osniva i izlaže u okviru grupe Talent Factory do 2006. godine kada se posvećuje projektu: „Muzej detinjstva” i drugim radovima koje izlaže pod svojim imenom.

Perićeva autorska tipografija, font FeO₂ (2001) uvrštena je u pregled najznačajnijih dostignuća grafičkog dizajna 20. veka u okviru publikacije „Icons of Graphic Design“ Stivena Helera i Mirka Ilića. Dobitnik je Politikine nagrade za likovnu umetnost iz fonda Vladislav Ribnikar za izložbu „Made in Yugoslavia” (2006). Bio je predstavnik Republike Srbije na 55. Bijenalu likovnih umetnosti u Veneciji (2013). Za rad „Karantin za ptice“ (2020) dobija nagradu Galerije Nadežda Petrović u okviru 30. Memorijala u Čačku.