Studenti RAF-a učestvuju na Evropskom izazovu za Rovere (ERC)

Studenti Računarskog fakulteta kvalifikovali su se na takmičenje Evropski izazov za Rovere (ERC). Takmičenje organizuje Evropska svemirska fondacija u saradnji sa AGH Univerzitetom u Krakovu i Evropskom svemirskom agencijom i održava se od 6. do 8. septembra u Krakovu, a učestvovaće 11 studenata RAF-a. Ukupno će se takmičiti 27 timova iz celog sveta koji su prošli kvalifikacije koje su se zasnivale na dokumentaciji u kojoj su timovi detaljno opisivali tehnički dizajn rover, finansijsko planiranje i organizaciju tima, kao i video koji prikazuje osnovnu funkcionalnost rovera. U kvalifikacijama se takmičilo 69 timova iz celog sveta.

Ovo prestižno takmičenje je namenjeno studentima inženjerstva i nauke, pokrivajući širok spektar disciplina. Studenti Računarskog fakulteta takmiče se u okviru tima Argo koji sarađuje sa Imperijalnom Laboratorijom za Planetarnu Robotiku Imperijalnog koledža Londona (ICL) na izradi ovogodišnjeg rovera. Saradnja broji 50 članova, od kojih je 23 u Argu. Pored studenata RAF-a, tim čine i 11 studenata Elektrotehničkog fakulteta i po jedan student Mašinskog i Matematičkog fakulteta.

ERC takmičenje uključuje četiri tehnička zadatka izvedena na replici površine Marsa, gde roveri moraju autonomno izvršavati zadatke, kao i jedan administrativni zadatak koji obuhvata prezentaciju projekta stručnom žiriju. Tim Argo na projektu radi od oktobra prošle godine. Hardverska realizacija projekta većinom se odvija u Laboratoriji za robotiku ICL-a, dok Argo tim izrađuje manje komponente poput jarbola sa kamerama, internog navigacionog sistema i drona Zephyr. Argo takođe izrađuje kompletan softverski paket za rover.

Računarski fakultet želi mnogo sreće studentima na predstojećem takmičenju!