Студент Петар Млађеновић одбранио је дипломски рад на тему „Имплементација Rent-a-car апликације“

Студент Рачунарског факултета Петар Млађеновић је у среду, 5. јула 2023. године одбранио дипломски рад на тему Имплементација Rent-a-car апликације пред комисијом коју су чинили ментор мр Милош Милосављевић и члан др Снежана Поповић.

У уводу свог рада Петар је истакао следеће:

Web апликације данас представљају значајну класу софтвера без којих се данашњица не може замислити.

Са њиховом појавом почетком деведесетих година 20. века па до данас доживеле су велики раст када је у питању број корисника који их свакодневно користи. Пружају различите могућности које људима олакшавају живот.

Развојем web апликација и интернета, наметнута је велика конкуренција десктоп апликацијама када је у питању избор платформе на чијим основама ће се имплементирати идеја неког софтверског решења.

Ради лакшег изнајмљивања возила и евидентирања корисника, створена је ова web апликација како би на што лакши једноставнији начин пружила услуге. Циљ је да администратор обичном кориснику олакша да изабере возило и на што једноставнији начин уговори вожњу. Апликација овог типа може да се користи у сваком предузећу које се бави изнајмљивањем возила (Rent-a-car предузећа).


Циљ завршног рада био је описати ASP.NET технологију као и рад SQL-а у самој апликацији, и везе SQL са ASP.NET технологијом. Као пример примене реализована је web апликација за изнамљивање аутомобила (Rent-a-car). Унутар рада написане су кључне технологије и самим тим је обухваћено како је апликација написана и сам њен рад. Поменуте технологије се стално развијају пружајучи велике могућности приликом израде али и током верзионирања апликације (прављење нове верзије апликације). Такође, исте новије могућности помажу у каснијем даљем одржавању апликације. – закључио је Петар.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.