Студент Милан Јелић одбранио је дипломски рад на тему „Развој 2D игре у Unity Enginu“

Студент Рачунарског факултета Милан Јелић је у среду, 7. јула 2023. године одбранио дипломски рад на тему Развој 2D игре у Unity Enginu пред комисијом коју су чинили ментор др Немања Радосављевић и члан др Снежана Поповић.

У уводу свог рада Милан је истакао следеће:

Један од главних разлога зашто сам изабрао Unity за своју тезу је тај што имам дугогодишње интересовање за развој игара, али сам такође фасциниран како игре могу да унапреде нашу културу. Одувек сам сањао да радим у индустрији игара и током студија сам развио велико интересовање за дизајн игара и индустрију игара у целини. Дипломски рад ми је пружио прилику да направим сопствену игру и стекнем неко искуство са процесом развоја игара.


Научио сам много о коришћењу Unity-а, Photoshop-а и много о програмирању док сам радио свој рад. Имао сам проблема са програмом или са новијим верзијама, Унитy није препознао пројекат из старе верзије. Такође проблеми са цртањем у стилу Pixel Art-а, јер се никада раније нисам бавио овим. Током израде дипломског рада стекао сам многа додатна теоријска и практична знања из ове области. Данас све више људи широм света игра игрице, овај број се повећава из дана у дан, развојем технологије, игрица и њихов развој постају све доступнији. Планирам још један сценарио за своју игру где ћу додати још неке нове механике као што је механика борбе, мали опциони нивои. Онда ћу ову игру објавити на Google Play Marketu, биће потпуно бесплатна, без реклама. За другу игру ми требају повратне информације корисника како бих могао да унапредим игру.Ако буде успешна, објавићу је са разним додацима на Steam.com, где ће такође бити бесплатна. У будућности планирам да направим потпуно нову игру, али у 3D. Већ сам урадио неке основне механике и сада сам све бољи у моделирању. Знам да могу много да унапредим, па чак и да преправим неке ствари јер нисам задовољан квалитетом појединих елемената. Надам се да ће се сав труд на крају исплатити. – закључио је Милан.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.