Студент Матија Крстићевић одбранио је дипломски рад на тему „Препознавање лица“

Студент Рачунарског факултета Матија Крстићевић је у понедељак, 17. јула 2023. године одбранио дипломски рад на тему Препознавање лица пред комисијом коју су чинили ментор др Јелена Васиљевић и члан др Милош Јовановић.

У уводу свог рада Матија је истакао следеће:

Последњих година препознавање људских лица постало је једно од најважнијих и најуспешнијих области анализе и разумевања слике. Тренутни системи су углавном ограничени на претрагу и препознавање, и уколико не препознају лице пријављују да је особа непозната. Поред тога предложене су многе методе за анализу људских лица. Технологија за препознавање лица се користи за аутоматско идентификовање особе путем дигиталне слике и најцесце се користи у сигурносним системима.


У раду смо направили преглед система за препознавање лица у различитим категоријама употребе. За сваку категорију смо истакли ограничења тренутних система у употреби. Најуспешније апликације су и даље оне које користе малу до средњу базу података људи. Овакви системи се најчешће користе за контролу приступа или уласка у рачунарски систем. Системи за контролу на аеродромима или за контролу у јавним просторима и даље остају изазов за истраживаче. Такви системи су са великим бројем лица која морају да их прегледају и због веома различитих услова још увек непоуздан. Уз ближу сарадњу између индустријских и универзитетских истраживача такви системи такође могу постати поузданији. Друга могућност побољшања ефикасности препознавања лежи у комбинацији различитих биометријских и безбедносних метода. Тако у комбинацијама са системима за препознавање лица можемо користити и препознавање звука, отиска прста. – закључио је Матија.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.