Студент Стефан Цвејић одбранио је дипломски рад на тему „Имплементација SDN решења у Enterprise Campus окружењу“

Студент Рачунарског факултета Стефан Цвејић је у уторак, 18. јула 2023. године одбранио дипломски рад на тему Имплементација SDN решења у Enterprise Campus окружењу пред комисијом коју су чинили ментор др Мирјана Радивојевић и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Стефан је истакао следеће:

Данашње мреже су “под притиском“ због сталног пораста количине података коју треба пренети, као и сталног пораста броја самих уређаја у мрежним системима. Уз континуални прилив података и повећану потражњу за више ресурса, пропусног опсега и налога, преоптерећење информацијама је велика брига у индустрији умрежавања. Аутоматизација постаје неопходна да би системи могли да се носе са променама у реалном времену на нивоу апликације и корисника, што постојећа мрежна инфраструктура IP протокола није у стању да обезбеди.

Кампусне мреже суочавају се са великим бројем разноликих и изазовних захтева, укључујући интеграцију технологије и обезбеђивање и спровођење безбедносних политика. SDN/OpenFlow је посебно погодан за увођење реда у хаотично умрежавање кампуса, који обично укључује слојевите комутационе структуре, виртуелизоване рачунарске чворове, жичану и бежичну повезаност и сложена регулаторна окружења. Централно програмабилни OpenFlow контролери могу значајно да оптимизују операције мреже у кампусу тако што смањују трошкове управљања, повећавају скалабилност и смањују проблеме интероперабилности. Тамо где огроман раст виртуелних машина надмашује примену безбедносних политика у конвенционалним физичким свичевима, SDN може помоћи да се поједностави спровођење политике преко ожичених, бежичних и виртуелних мрежа и омогући високо скалабилна окружења приватног рачунарства у облаку. – закључио је Стефан.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.