Александар Вишњички одбранио је мастер рад на тему „Анализа и имплементација решења за видео аналитику у реалном времену“

Студент Александар Вишњички је у уторак, 18. јула 2023. године одбранио свој мастер рад на тему Анализа и имплементација решења за видео аналитику у реалном времену пред ментором др Мирјаном Радивојевић и члановима комисије др Ђорђем Бабићем и др Јеленом Васиљевић.

У уводу свог рада Александар је истакао:

У уводном поглављу мастер рада је приказан кратак историјат технологије видео надзора и видео аналитике, преглед развоја аутомних алата за видео аналитику, као и статистика пораста коришћења технологије видео надзора широм света. Такође, објашњена је важност технологије видео надзора као и видео аналитике у различитим областима и њихова веза са низом других технологија као што су рачунарство у облаку, приватни кластери и квалитет сервиса, између осталих.

Видео аналитика је дефинисана као аутономно разумевање догађаја који се дешавају на сцени и заснива се на праћењу више видео камера. У исто време област видео аналитике се убрзано развија у последње две деценије и њен развој је условљен са развојем низа других технологија као што су рачунарство у облаку. Упркос свим напорима, практични системи надзора који се данас примењују још увек нису способни за аутономну анализу сложених догађаја у видном пољу камера. Ово је озбиљан недостатак јер се видео записи са милиона камера за надзор широм света не анализирају у реалном времену и стога не могу помоћи у спречавању несрећа, криминала или тероризма. Данас се ови записи, у најбољем случају, снимају како би се олакшала форензика видео записа након догађаја.


А) Предности видео аналитике:

Побољшана безбедност: Видео аналитика пружа могућност детекције и упозорења на потенцијално сумњиве активности или инциденте у реалном времену, што доприноси побољшању безбедности објеката, простора и људи.
Ефикасније управљање: Аутоматизована анализа видео садржаја омогућава ефикасније управљање ресурсима, идентификацију проблема или неправилности и брзо реаговање на ситуације које захтевају пажњу.
Побољшана пословна интелигенција: Видео аналитика може пружити вредне информације о понашању корисника, преференцама купаца и другим параметрима који могу бити од користи у доношењу пословних одлука и унапређењу процеса.
Аутоматизација и смањење људског фактора: Употреба видео аналитике може значајно смањити потребу за ручном анализом видео материјала, чиме се смањује људски фактор и повећава ефикасност процеса.
Скалабилност: С обзиром на то да се видео аналитика може имплементирати на различитим врстама уређаја и интегрисати са другим системима, омогућава скалабилност и прилагодљивост према различитим потребама и захтевима.

Б) Мане видео аналитике:

Осетљивост на услове окружења: Перформансе видео аналитике могу бити ометене лошим условима осветљења, неповољним временским условима, покрету лишћа или другим факторима који могу утицати на квалитет снимка и поузданост резултата анализе.
Потреба за ресурсима: Напредне технике видео аналитике, посебно оне засноване на вештачкој интелигенцији и дубоком учењу, захтевају значајне ресурсе, као што су снажни рачунарски системи, складишни простор и широкопојасна мрежа.
– закључио је Александар.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.