Студенткиња Магдалена Вранић одбранила је дипломски рад на тему „Ефикасно управљање енергетском потрошњом у IoT окружењима кроз интелигентно складиштење и процесирање података“


Студенткиња Рачунарског факултета Магдалена Вранић је у понедељак, 11. септембра 2023. године одбранила дипломски рад на тему Ефикасно управљање енергетском потрошњом у IoT окружењима кроз интелигентно складиштење и процесирање података пред комисијом коју су чинили ментор др Петар Бојовић и члан М. Сц. Горан Мартић.

У уводу свог рада Магдалена је истакла следеће:

Предмет овог истраживања је анализа и развој метода и технологија за ефикасно управљање  енергетском потрошњом у окружењима Интернета ствари (Internet of Things – IoT). У добу  дигитализације и све присутније употребе IoT уређаја, потреба за интелигентним управљањем  енергијом постаје све изразитија. Ово истраживање се фокусира на идентификацију и анализу  различитих техника и алгоритама који могу помоћи у оптимизацији потрошње енергије, смањењу  трошкова и утицаја на животну средину.

Кључни део истраживања односи се на интелигентно складиштење и процесирање података, где  ће бити размотрени нови и постојећи приступи у управљању ресурсима и динамичким  адаптацијама IoT система. Овај рад ће истражити како иновације у овом подручју могу придонети  бољем разумевању и управљању енергетским потребама, што је од суштинског значаја за одрживи  развој и трансформацију индустрије.

Систем IBM Watson Health је истакнут у области здравствене неге и болничког управљања. Овај  пример демонстрира како IoT може обезбедити прецизне и реално временске податке о  здравственом стању пацијената, омогућавајући боље дијагнозе и брже лечење. Ово носи  потенцијал за спасавање живота и подизање квалитета здравствене заштите. 

Хелсинки Смарт Сити је одличан пример примене IoT у урбаном развоју. Имплементација паметних  сензора и мрежа у Хелсинки је допринела бољем управљању саобраћајем, ефикаснијем расподели  ресурса, и општом повећању квалитета живота становника. Овај пример подсећа на велики  потенцијал који IoT има у стварању одрживих, паметних и напредних градова.

Успешност и импакт оба примера примене на различите индустрије и друштвена подручја илуструју  колико је важно и вредно истраживати и развијати IoT и управљање енергијом. Ови примери нам  пружају увид у бројне могућности које ове технологије нуде, како на комерцијалном тако и на  друштвеном нивоу. Њихов успешан успех обећава бољу и усмерену будућност у којој ће IoT и ефикасно управљање енергијом играти кључну улогу. – закључила је Магдалена.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.