Студент Лука Петровић одбранио је дипломски рад на тему „Преглед основних карактеристика Flutter фрејмворка“

Студент Рачунарског факултета Лука Петровић је у среду, 20. септембра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Преглед основних карактеристика Flutter фрејмворка пред комисијом коју су чинили ментор др Бојана Димић Сурла и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Лука је истакао следеће:

Дигитално доба је трансформисало друштво великом брзином, а мобилне апликације су се појавиле као кључна технологија. Данас, мобилне апликације чине саставни део наше свакодневице. Користе се за забаву, банкарство, образовање, здравље, електронску трговину и многе друге сврхе. У 2022. години око 255 милијарди апликација је преузето широм света, што указује на тренд раста од око 20 милијарди преузимања сваке године. Ова статистика указује на њихову кључну улогу у тренутном дигиталном екосистему.

Са окружењем које се констатно мења, предузећа и програмери имају потребу да ефикасно испоручују мобилне апликације како би остали компетитивни на тржишту. Брзина и агилност су кључни – што је апликација брже стигла на тржиште, већа је конкурентска предност. Ово не укључује само почетно покретање, већ и способност да се обезбеде редовна ажурирања и унапређења, осигуравајући да апликација остане релевантна својим корисницима. Осим тога, са растућом разноврсношћу мобилних уређаја и оперативних система, важно је обезбедити квалитетно корисничко искуство на различитим платформама. Корисници очекују да без проблема интерагују са различитим брендовима, било да користе Андроид телефон, iPhone, таблет или веб прегледач.

У овом раду је представљен Flutter фрејмворк, алат за развој вишеплатформских мобилних апликација. Појавио се као нови алат у постојећем екосистему алата за развој вишеплатформских апликација, пружајући могућност израде изворно компајлираних апликација за различите платформе, укључујући мобилне, веб и десктоп, све из једне базе кôда. Представљени су основни концепти Flutter-а, наглашавајући улогу виџета као градивних блокова апликација. Описане су различите парадигме програмирања, укључујући императивно, функционално, објектно оријентисано, декларативно, и конкурентно програмирање, као и њихове примене у Dart програмском језику. Декларативни приступ развоја корисничког интерфејса кључна је карактеристика која поједностављује развој. Представљени су главни концепти Flutter фрејмворка: виџети, кључеви, платформски канали као и одређене карактеристике Dart-а које цео фрејмворк чине богатијим и функционалнијим – петља догађаја и изолати који значајно могу побољшати перформансе апликација.

Описане су добре праксе за развој у Flutter-у, наглашавајући важност организације и структуирања кôда, свеобухватног тестирања и коришћења DevTools алата за поједностављење отклањања грешака и профилисања. Представљене су и библиотеке за управљање стањем, са фокусом на flutter_bloc и get_it за модуларно и одрживо управљање стањем апликације. – закључио је Лука.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.