Студент Марко Симоновић одбранио је дипломски рад на тему „Примена вештачке интелигенције у области обновљивих извора енергије“

Студент Рачунарског факултета Марко Симоновић је у среду, 20. септембра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Примена вештачке интелигенције у области обновљивих извора енергије пред комисијом коју су чинили ментор др Јелена Васиљевић и члан др Душан Вујошевић.

У уводу свог рада Марко је истакао следеће:

Како се употреба обновљивих извора енергије континуирано повећава у свету тако постоји тенденција да се примена обновљивих извора енергије што више прошири, па се велика средства улажу у развој технологија за ефикаснију употребу биомасе и геотермалне енергије. 

Како примена вештачке интелигенције доживљава експанзију у свим индустријама, ни енергетски сектор није изузетак. Вештачка интелигенција игра све значајнију улогу у енергетском сектору тако што побољшава ефикасност, перформансе и одрживост обновљивих извора енергије, чинећи их доступнијим и исплативијим од традиционалних извора енергије. Вештачка интелигенција има разноврсну примену у области обновљивих извора енергије, као што су примена код планирања пројектовања система обновљиве енергије, производње тих система, анализе перформанси система и предвиђања прозводње енергије, оптимизације мреже, управљања оптерећењем и складиштењем енергије, одржавања и дијагностике кварова система ради обезбеђивања максималне безбедности и многе друге. Према истраживањима компаније Maximize Market Research, тржиште вештачке интелигенције у енергетском сектору за 2022. годину је процењено на 6.84 милијарде долара, а у периоду од 2023. до 2029. године се очекује раст од 29.88% на годишњем нивоу, чиме би достигло вредност од око 42.67 милијарди долара.

Широм света се улажу велика средства у развој обновљивих извора енергије и многе владе дају политичку подршку и подстичу развој обновљивих извора енергије. Како би обновљиви извори енергије преузели тржиште од фосилних горива неопходно је показати да производња из обновљивих извора енергије може да доживи брз раст како би задовољила потражњу за енергијом. Како би се тај раст постигао, чини се да је коришћење вештачке интелигенције у ове сврхе кључна ставка. Предстоје још многа истраживања у овој области како би овај развој био додатно убрзан. Пре свега, потребна су унапређења и развој самих алгоритама вештачке интелигенције како би били ефикаснији и унапређења која се тичи самих података, као што је унапређивање њихове доступности и поузданости. – закључио је Марко.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.