Студенткиња Јефимија Најдић одбранила је дипломски рад на тему „Унапређење образовања путем података: развој система за представљање резултата анкета“

Студенткиња Рачунарског факултета Јефимија Најдић је у петак, 22. септембра 2023. године одбранила дипломски рад на тему Унапређење образовања путем података: развој система за представљање резултата анкета пред комисијом коју су чинили ментор др Бојана Димић Сурла и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Јефимија је истакла следеће:

Анкете играју кључну улогу у добијању вредних повратних информација, процени квалитета услуга и прецизирању области које захтевају побољшање. Служе као глас за појединце да изразе своја мишљења, како конструктивна тако и критичка. У академском окружењу као што је наше, где се знање непрестано развија, повратне информације од студената су непроцењив ресурс за унапређење образовног искуства.

На Рачунарском факултету студенти активно учествују у унапређењу свог академског пута дајући повратне информације у анкетама које се спроводе на крају сваког семестра. Кроз ове анкете, студенти могу да истакну оно што сматрају похвалним о појединим предметима и, што је подједнако важно, да изразе своје забринутости и критике.

Међутим, поред добијања повратних информација из ових анкета, постоји простор да се унапреди начин на који су резултати анкете представљени. Традиционално, резултати анкете су доступни преко рудиментарних HTML интерфејса, који се првенствено састојe од оцена, гласова и некласификованих коментара. Иако ове квантитативне мере дају нумерички преглед, недостајe им могућност разврставања коментара у позитивна и негативна, на основу изражених задовољстава/незадовољстава у одељку за коментаре.


У оквиру овог рада, представљена је визија и развој система за приказ резултата студентских анкета приликом чега су истражени различити кључни аспекти развоја софтвера, с посебним фокусом на технологије које су коришћене унутар архитектуре система.
Представљен је микросервисни приступ због многих погодности које се тичу модуларношћу, скалабилношћу које нуди. Важно је да се омогући добра комуникација између микросервиса, што уме бити изазован задатак, јер је потребно узети у обзир све карактеристике, предности и мане синхроне и асинхроне комуникације зависно од случаја.

Систем уобичајено барата неким подацима, које је потребно чувати и треба пажљиво одабрати адекватан вид складиштења. Рад је пружио увид у имплементацију складиштења података уз MariaDB базу података, Hibernate и JPA Repository.

Безбедност је битан сегмент сваког система, као и разумевање термина аутентификације и ауторизације. Представљен је значај ових сигурносних мера и начини њихове примене ради заштите података и контроле приступа корисника.

У току развоја система, пажњу је потребно посветити и тестирању, упознати се са различитим врстама, приступима и нивоима тестирања и увидети њихову важност у одржавању високог квалитета система.

Графичко-кориснички интерфејс је данас неизоставни део сваког система и велики фокус се ставља на кориснички доживљај. Постоји доста оквира који могу поједноставити развој графичко-корисничког интерфејса, а побољшати и модернизовати дизајн.

Закључно, настојање за изврсност у развоју софтвера треба да буде континуиран процес. Основни циљ је непрестано унапређивање система како би се ускладио са променљивим потребама корисника. Док се тежи напретку, повратна информација од корисника је од великог значаја. Њихови коментари помажу да се идентификују области где се могу направити побољшања, што крајње резултира задовољством и ефикасношћу система. – закључила је Јефимија.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.