Студент Стеван Зечић одбранио је дипломски рад на тему „Примена вештачких неуронских мрежа за класификацију медицинских снимака“

Студент Рачунарског факултета Стеван Зечић је у петак, 6. октобра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Примена вештачких неуронских мрежа за класификацију медицинских снимака пред комисијом коју су чинили ментор др Јелена Васиљевић и члан др Немања Радосављевић.

У апстракту свог рада Стеван је истакао следеће:

Вештачка интелигенција од свог настанка па до данас показала се као корисно средство и алат у разним сферама функционисања како машина, тако и друштва. Машинско учење, као њен подскуп који даје машинама способност учења и расуђивања, остварује веома добре резултате предвиђања и класификације при обради најразличитијих скупова података.

Неуронске мреже (НМ), као платформа машинског учења, развиле су се у више праваца, па је настао велики број не само архитектура, већ и типова слојева који чине основне градивне блокове сваког модела. Иако је идеја остала иста, функционалност је постала веома сложена у поређењу са првим перцептронским мрежама.

Данас, најпопуларнији тип НМ за задатке класификација слика је Конволуциона неуронска мрежа (CNN), која уз добро тренирање над квалитетним и опширним скупом података може остварити прецизност далеко изнад 90%, па и изнад 99%. При томе, није ограничена на неки одређени тип слика, формат, или садржај.


На обрађена 3 примера показана је могућност обуке неуронских мрежа, конкретно конволуционих, за класификацију медицинских снимака разних типова. При томе, нису коришћене мреже велике сложености и скупови података су различитих обима и квалитета. Како је успешно остварена висока прецизност за прва два модела, јасан је утицај примењеног скупа на крајње резултате трећег. Додатно, утицај је видан и код првог примера где је прецизност валидације слабија него прецизност при тестирању.

Дакле, како би се отворила могућност свакодневне примене CNN-а у медицини, неопходно је успоставити велике базе бодатака снимака високог квалитета са јасним и тачним ознакама по класама којима припадају. Са таквим базама била би отворена врата конволуционим мрежама и свима који желе да се опробају у овој сфери вештачке интелигенције. – закључио је Стеван.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.