Студенткиња Аlya Al Hakan одбранила је дипломски рад на тему „Систем за паралелну обраду текста“

Студенткиња Рачунарског факултета Alya Al Hakan је у понедељак, 9. октобра 2023. године одбранила дипломски рад на тему Систем за палалелну обраду текста пред комисијом коју су чинили ментор др Горан Ракочевић и члан др Селена Вукотић.

У уводу свог рада Alya је истакла следеће:

Овај дипломски рад фокусира се на развој алата под називом „Систем за паралелну обраду текста”, који има за циљ да израчуна број појављивања речи у задатом тексту. Овај алат није дизајниран да пружи само основне статистике о фреквенцији речи, већ и да обради велике количине података у реалном времену, уз могућност додавања нових извора текста док је систем активан.
Изазов овог пројекта није само у анализи самог текста, већ и у имплементацији конкурентног система који може да ефикасно обради велике количине података, док истовремено обезбеђује висок ниво поузданости и робусности. С обзиром на овакве техничке захтеве, програмски језик у којем је писан алат је Јава, која је позната по својим могућностима за развој конкурентних и скалабилних апликација.
Јава је била природан избор не само због своје способности да ефикасно обрађује податке, већ и због обиља библиотека и алата којима располаже. Додатна предност Јаве је њена могућност интеграције с бројним популарним базама података и аналитичким алатима, што је чини изузетно погодном за овакве пројекте.
У овом раду, детаљно ће бити описана архитектура и дизајн система, као и технички изазови током развоја пројекта. Кроз рад ће бити приказане главне компоненте система, као што су улазне компоненте, компоненте за обраду, које се баве анализом и израчунавањем дистрибуције речи, као и излазне компоненте које складиште и приказују резултате. Посебна пажња биће посвећена питањима конкуренције, обраде грешака и интеракције са корисницима путем графичког корисничког интерфејса (GUI).

.

Овај дипломски рад посвећен је проучавању процесирања текста користећи паралелизацију како би се постигла што већа ефикасност. Анализирани су различите компоненте и класе које су кључне за ефикасну обраду текста и његову постпродукцију.
Кроз овај рад, демонстрирано је колико је важно разумети како оптимизовати процесе обраде података, нарочито у свету где се количина информација непрестано повећава. Надамо се да ће ова истраживања послужити као инспирација и основа за будуће пројекте и иновације у овој области.
– закључила је Alya.

Фотографије са одбарне доступне су у галерији.