Адријана Јеремић одбранила је мастер рад на тему „Изазови имплементације интернета од ствари у биолошким системима“

Студенткиња Адријана Јеремић је у среду, 11. октобра 2023. године одбранила свој мастер рад на тему Изазови имплементације интернета од ствари у биолошким системима пред ментором др Душаном Вујошевићем и члановима комисије др Немањом Радосављевићем и др Петром Бојовићем.

У уводу свог рада Адријана је истакла:

Интернет од ствари (енгл. Internet of Things – IoT) представља концепт који је у последњим деценијама значајно променио наш начин живота и пословања, а односи се на мрежу међусобно повезаних уређаја који могу прикупљати, размењивати и анализирати податке путем Интернета. Ово омогућава прикупљање велике количине података о окружењу и објектима, што се може користити за аутоматизацију и побољшање различитих процеса. Овај концепт се све више примењује у различитим доменима, а једно од обећавајућих подручја је примена IоТ у биолошким системима.


У данашњем свету интензивне пољопривредне производње и потребе за одрживим развојем, иновације попут IоТ система за праћење и регулацију биљних хормона представљају кључне кораке ка унапређењу аграрних пракси и постизању веће продуктивности и одрживости. Кроз овај рад размотрен је низ елемената који чине основу за развој оваквог концепта. – закључила је Адријана.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.