Студенткиња Александра Петровић одбранила је дипломски рад на тему „Примена вештачке интелигенције у модној индустрији“

Студенткиња Рачунарског факултета Александра Петровић је у среду, 11. октобра 2023. године одбранила дипломски рад на тему Примена вештачке интелигенције у модној индустрији пред комисијом коју су чинили ментор др Јелена Васиљевић и члан др Душан Вујошевић.

У уводу свог рада Александра је истакла следеће:

У последњих неколико деценија, свет је сведок револуционарних промена које је донела дигитална ера. Једно од најдинамичнијих поља које доживљава константне промене и иновације јесте модна индустрија. Традиционалне границе и концепти се преиспитују, док технологија доноси свеобухватне промене у начину на који дизајнирамо, производимо, и конзумирамо моду. У средишту ових трансформација налази се вештачка интелигенција (ВИ), која је постала незаобилазни део модерног друштва и свакодневно утиче на различите аспекте људског живота.


Примена вештачке интелигенције у модној индустрији постала је незаобилазна у последњим деценијама и нуди бројне предности у различитим сегментима ове индустрије. Употребом ВИ алгоритама, дизајнери сада могу да креирају јединствене и прилагођене моделе, док компаније користе предиктивну анализу да антиципирају модне трендове и оптимизују ланац снабдевања. Поред тога, интеграција ВИ у е-куповини омогућава персонализоване препоруке за купце, чиме се побољшава корисничко искуство и повећава лојалност бренду.

С обзиром на динамичну природу модне индустрије, која је стално изложена променама и новим трендовима, ВИ пружа алате који помажу предузећима да остану конкурентни, иновативни и усклађени са потребама потрошача. И док вештачка интелигенција доноси револуцију у начину на који мода функционише, важно је и даље задржати људски додир, креативност и емоцију које су у срцу ове индустрије. – закључила је Александра.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.