Студент Никола Ђуровић одбранио је дипломски рад на тему „Дигитална трансформација ланца снабдевања и имплементација логистике коришћењем система SAP“

Студент Рачунарског факултета Никола Ђуровић је у среду, 11. октобра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Дигитална трансформација ланца снабдевања и имплементација логистике коришћењем система SAP пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Јелена Васиљевић.

У уводу свог рада Никола је истакао следеће:

SAP је фирма која је настала 1972. године. Створена од стране 5 бивших IBM радника, идеја SAP система је била да се направи систем који у реалном времену може да процесуира све податке и радње унутар једне фирме. SAP системи су подељени на више модула, сваки од којих је задужен за обраду података унутар једне целине пословне структуре. Како процеси ретко кад се налазе само у једној пословној организацији, тако и SAP модули имају флексибилност и могућност интеграција између себе ради непрекидне обраде податка и информација током једног интегрисаног процеса.


SAP је један од водећих ERP решења на тржишту. Кроз више од педесет година пословања од 1972. до 2023. године, SAP је развио стабилно решење које може да се интегрише са већином спољњих система.

Коришћење SAP-ове “Activate” методологије и примена SAP-ових најбољих пракси током имплементације овог пројекта се показало као добар начин за трансформацију ланца снабдевања у кратком временском периоду без бриге о компромитовању функционалности или доследности података унутар система. Овим методама је постигнута трансформација која је омогућила фирми да настави са пословањем без прекида после ступања у пословни однос са спољним партнером за складиштење и логистику.– закључио је Никола.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.