Студент Никола Цветиновић одбранио је дипломски рад на тему „Генератор Spring Boot апликације на основу модела података“

Студент Рачунарског факултета Никола Цветиновић је у понедељак, 30. октобра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Генератор Spring Boot апликације на основу модела података пред комисијом коју су чинили ментор др Бојана Димић Сурла и члан др Милан Видаковић.

У уводу свог рада Никола је истакао следеће:

У данашњем дигиталном добу, развој софтверских апликација је кључни стуб модерног пословања и иновација. У том контексту, креирање брзих, ефикасних и скалабилних апликација је изазов са којим се суочавају многи програмери и инжењери широм света. У потрази за решењима која би убрзала и поједноставила процес развоја софтвера, развијен је алат која има потенцијал да трансформише начин на који се креирају Јава (и остале) апликације – апликација за генерисање Спринг Боот апликација на основу модела података.
Овај рад има за циљ да представи разлоге за развој ове иновативне апликације, њене кључне функционалности и могућности које се отварају за будућност софтверског инжењеринга. У наставку ће се расправљати о основним мотивима за креирање ове апликације и њеном потенцијалном доприносу домену развоја софтвера.

Генератор апликација који је описан у овом раду може имати значајну примену у будућности и доноси низ предности које омогућавају једноставније прилагођавање, проширивост и одржавање. Овакав систем пружа корисницима флексибилност да дефинишу моделе и конфигурације апликације путем HML-а и propreties фајлова. Ово омогућава лаку прилагодљивост за различите пројекте и пословне потребе. Имплементација структура генератора омогућава подршку за више програмских језика и различите пројекте. Тренутна имплементација се фокусира на Јava, али се може проширити на друге језике и технологије. Класна структура и концептуални оквир генератора омогућавају лаку проширивост. Нови писаци (Writers) и сервиси се лако додају како би подржали додатне функционалности и технологије. Прилагођени код који корисници додају у генерисане апликације се очувава кроз празне custom компоненте. Ово осигурава да кориснички код никада не буде замијењен или изгубљен приликом поновног генерисања апликације. Структура генератора олакшава одржавање и скалирање генерисаних апликација. Изворни код који генерише је добро организован и придржава се најбољих пракси развоја софтвера. Овај генератор апликација има потенцијал за континуирани развој и побољшања. Додавање нових аутора, проширење функционалности и побољшања су могући у складу са потребама и повратним информацијама корисника. У закључку, овај генератор апликација отвара пут за једноставно и брзо креирање различитих типова апликација, уз очување прилагођених корисничких имплементација. Са његовим структуираним приступом и могућношћу прилагођавања, очекује се да ће постати важан алат за развој и одржавање софтверских система у будућности. – закључио је Никола.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.