Студенткиња Андријана Прица одбранила је дипломски рад на тему „Вештачка интелигенција у управљању пројектима“

Студенткиња Рачунарског факултета Андријана Прица је у среду, 1. новембра 2023. године одбранила дипломски рад на тему Вештачка интелигенција у управљању пројектима пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Јелена Васиљевић.

У уводу свог рада Андријана је истакла следеће:

У данашњем све динамичнијем пословном окружењу, ефикасност управљање пројектима постаје кључно за организације које теже остварити своје циљеве и остати конкурентне. Управљање пројектима захтева прецизно планирање, ресурсирање и надзор, али и брзо прилагођавање променама и ризицима које могу утицати на успешно испуњење циљева. У том контексту, примена вештачке интелигенције (ВИ) постаје све значајнија, отварајући врата новим могућностима и иновацијама у подручју управљања пројектима.
Тренутно, истраживачи предвиђају да ће ВИ ускоро пореметити управљање пројектима обећавајући прецизнију предиктивну аналитику пројекта и побољшану ефикасност путем интелигентног софтвера за управљање ресурсима и четботова. Повећане могућности прикупљања података су главни покретач ових напретка. Са развојем АИ у управљању пројектима, синтеза знања и недавних открића постала је неопходна за развој истраживачког поља.
У овом раду ће се представити појам вештачке интелигенције и шта она представља, као и алате који се користе, за шта се користила кроз историју и њен развој, такође ћемо се упознати и са управљањем пројектима као важну област, методе које се користе. Видећемо и какву улогу има вештачка интелигенција у управљању пројектима.

Дигитално доба доноси могућности и унапређења за све области живота, које се пре његове појаве нису ни могле замислити. Од сајтова за претрагу, попут Гугла, преко паметних уређаја, апликација за навигацију, банкарских услуга, друштвених медија и видео игрица, па све до помоц́и у давању дијагноза у здравству, последња достигнућа вештачке интелигенције налазе све већу примену у свакодневном животу и дозвољавају човеку да буде продуктивнији. Ова открића такође уносе револуцију у пословни свет у коме се свакодневно размењује огромна количина података и информација и доносе одлуке које се на њима заснивају. Могућности које нуди вештачка интелигенција су велике, а одлуке засноване на њој укључују опције обраде веће количине података од оне коју просечно људско биће може да процесуира одједном или унакрсно. ВИ омогућава анализу великих количина података, брзу идентификацију образаца и доношење информисаних одлука. Кроз примену техника машинског учења, пројектни менаџери могу предвиђати ризике, оптимизовати ресурсе и планирати буџете с већом прецизношћу. Аутоматизација рутинских задатака ослобађа људске ресурсе за креативно размишљање и стратешко управљање. ВИ такође омогућава реално време праћење напретка и боље доношење одлука у пројектима. Међутим, није све тако једноставно. Постоје изазови и ризици у примени ВИ у управљању пројектима. Безбедност података и заштита приватности су од суштинског значаја, посебно када се користи осетљива информација. Зависност од технологије може довести до озбиљних прекида у пројектима у случају техничких проблема. Осим тога, приступ и обука особља такође су кључни, а могу бити скупи и временски захтевни.
У закључку, вештачка интелигенција је непобитно постала незаобилазни део савременог управљања пројектима. Њена способност да унапреди ефикасност, донесе иновације и побољша резултате пројеката је евидентна. Међутим, успех у примени ВИ зависи од пажљивог планирања, адекватних ресурса и сталне обуке особља. Управљање пројектима је и даље уметност, а ВИ је само моћан алат који може помоћи пројектима да постигну већи успех. У будућности, очекујемо да ће примена ВИ наставити да напредује и промени начин на који се пројекти концептуализују и спроводе.
– закључила је Андријана.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.