Студент Никола Тадић одбранио је дипломски рад на тему „Платформа за online продају карата“

Студент Рачунарског факултета Никола Тадић је у понедељак, 6. новембра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Платформа за online продају карата пред комисијом коју су чинили ментор др Милан Видаковић и члан др Бојана Димић Сурла.

У уводу свог рада Никола је истакао следеће:

У данашњем дигиталном добу, онлине трговина је вероватно најпрометнији вид трговине. Онлине продаја карата за разне манифестације постаје све значајнија, олакшавајући купцима брз и лак приступ догађајима широм света. Неке од популарних веб апликација овог типа су: StubHub, Ticketbande, Viagogo, Tickets, Efinity. Проблем већине ових платформи је широк фокус на разне врсте догађаја и самим тим тешка прилагодљивост различитим концептима. Корисник нема увек опцију да бира место на стадиону, у сали, хали или било којој другој врсти објекта или простора где се догађај одржава, што представља важан део куповине карата. Организатори платформе би требало да имају већу контролу при самом креирању догађаја и додавању описа локације на којој ће се догађај одржати – било графичким приказом или текстом.

Идеал који платформа, чији развој ћу описати у раду, има за циљ да достигне је комбинација позитивних аспеката постојећих решења уз унапређења која наведена решења немају.


Апликација приказана у овом раду кориснику омогућува брзу и једноставну куповину карата за разне врсте догађаја. Наредни кораци за развој би пре свега укључивали унапређивање сигурносног аспекта апликације. При регистрацији корисника, потребно је додати корак потврђивања унетог email-а, слањем верификационог линка. Даља побољшања се односе на процес куповине карата, што обухвата имплементацију могућности бирања одређеног места на шеми локације где се догађај одржава. Тада би требало увести и више категорија карата у зависности од места седења, са различитом ценом. – закључио је Никола.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.