Студенткиња Емилија Дотлић одбранила је дипломски рад на тему „Morfing слике и алгоритам Бајера и Нилија“

Студенткиња Рачунарског факултета Емилија Дотлић је у среду, 8. новембра 2023. године одбранила дипломски рад на тему Morfing слике и алгоритам Бајера и Нилија пред комисијом коју су чинили ментор др Драган Машуловић и члан др Горан Ракочевић.

У уводу свог рада Емилија је истакла следеће:

У савременој рачунарској графици, morfing слике и Бајер-Нилијев алгоритам представљају битне концепте који су обликовали начин на који перцепирамо, стварамо и манипулишемо визуелним садржајем. Ова интердисциплинарна област нам омогућава креирање спектакуларних визуелних ефеката, контролу облика, и решавање различитих изазова у доменима анимације и дизајна.

Morfing слике представља технику која омогућава постепену и флуидну трансформацију између две или више слика. Ова техника је широко присутна у филмовима, видео играма, медицинским симулацијама и многим другим апликацијама. Бајер-Нилијев алгоритам је математички приступ за контролисану трансформацију слика или облика, а често се користи у графичком дизајну како би се постигли глатки облици и прецизне транзиције између различитих визуелних елемената.


У овом раду проучавала сам morfing слике и алгоритам Бајера и Нилија, који за основну идеју и циљ имају специфицирање деформација која изобличава прву слику у другу, док њена инверзија изобличава другу слику у прву, а затим да се од тих деформисаних слике креира постепени прелаз. Ову технику сам имплементирала у свом софтеру у оквиру програмског језика C, за који нисам нашла пређашње имплементације.

Сматрам да овакав приступ даје аниматору висок ниво контроле над визуалним ефектом, због могућности једноставног дефинисања карактеристика слике по којим би се вршила морфолошка трансформација. Такође, сматрам да би се развијањем корисничког интерфејса аниматорима значајно олакшао процес обележавања карактеристика линијама, јер би директно кликом миша могли да их исцртавају. Верујем да би ово допринело лакшем коришћењу програма, те да би и почетници могли са лакоћом да га користе. Самим тим овај додатак сматрам значајним за даљи развој. – закључила је Емилија.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.