Student Nemanja Granić odbranio je diplomski rad na temu „Kako napraviti najperformantniju online prodavnicu na svetu“

Student Računarskog fakulteta Nemanja Granić je u četvrtak, 21. marta 2024. godine odbranio diplomski rad na temu Kako napraviti najperformantniju online prodavnicu na svetu pred komisijom koju su činili mentor dr Nemanja Radosavljević i član dr Bojana Dimić Surla.

U uvodu svog rada Nemanja je istakao sledeće:

Pre nastanka JavaScripta, sajtovi su bili statični. JavaScripta daje mogućnost programerima da unesu puno interakcije i života svojim veb stranicama.

Sa nastankom Ajax biblioteke i modernih frejmvorka (poput Angulara, Reacta i Vuea) značajno rastu mogućnosti koje veb developeri imaju. Napredak je učinio da internet bude ono na šta smo danas navikli.

Na žalost, uz napredak tehnologije dolaze i mnoge stvari koje mogu uticati na performanse sajta ako se ne odrade kako treba. Pored toga, moderni frejmvorci su prioritizovali iskustvo u razvoju, često na uštrob krajnjih performansi vebsajta.


Teško je reći.

Performanse jednog sajta su samo jedan od mnogih faktora koji utiču na to da li će sajt zapravo biti uspešan u realnom okruženju.

Takođe, ako pogledamo analize ogromnog broja sajtova, ono što ćemo primetiti je da su procesori i brzina interneta prosečnog korisnika jednog sajta, obično dosta bolji od onih koji se koriste za simulacije. Kada performanse sajta procentualno ubrzavaju ili usporavaju jedan sajt, velika je razlika da li će promeniti vreme interakcije sa 4 sekunde na 8 sekundi, ili sa 400ms na 800ms. – zaključio je Nemanja.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.