Милица Бакић одбранила је мастер рад на тему „Од монолита до микросервиса – Свеобухватни приступ рефакторисања у софтверском инжењерству“

Студенткиња Милица Бакић је у четвртак, 4. априла 2024. године одбранила свој мастер рад на тему Од монолита до микросервиса – Свеобухватни приступ рефакторисања у софтверском инжењерству пред ментором др Бојаном Димић Сурлом и члановима комисије др Немањом Радосављевићем и др Милошем Раденковићем.

У уводу свог рада Милица је истакла:

Софтверски системи заступљени су у различитим сферама како пословног тако и свакодневног живота. Због своје динамичне природе подложни су променама кроз време због многобројних фактора. Захтеви клијената, оптимизација ресурса, нове интеграције и технолошки напреци, сигурност, усклађивање са законодавним нормама једне земље, само су неки од разлога потребе да се софтвер промени. Узећи у обзир ту особину, један од битних квалитета софтвера јесте његова архитектура. Архитектура као таква значајно ће диктирати колико су промене тешко изводљиве или лакше за усвојити, колико изискују ресурса и новца.


У раду је представљен теоријски поглед на декомпозицију монолитног система на микросервиса. Пружен је детаљан увид у поменуте архитектуре, принципе и ограничења имплементације, најбоље праксе у миграцији. Поред теоријског осврта, пружен је и практични део рада који је за циљ имао да испита поменуте препоруке у рефакторисању у софтверском инжењерству. Теоријски део рада може служити као приручник за имплементацију микросервиса. У самом раду, више пута је истакнуто да не треба слепо пратити инжењерске трендове, већ да је потребно детаљно проучити компатибилност система са изабраном архитектуром. – закључила је Милица.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.