Студенткиња Душана Струњашевић одбранила је дипломски рад на тему „Технолошки стартапи у Србији“

Студенткиња Рачунарског факултета Душана Струњашевић је у четвртак, 6. јуна 2024. године одбранила дипломски рад на тему Технолошки стартапи у Србији пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Јелена Васиљевић.

У уводу свог рада Душана је истакла следеће:

Стартапи, иако немају универзалну дефиницију на глобалном нивоу, често се описују на сличан начин, а ови описи нуде дубље разумевање њихове суштине и сврхе.

Према Стиву Бланку, америчком предузетнику и едукатору, стартап се може сматрати привременом организацијом која тражи репетитиван и скалабилан пословни модел. Ова дефиниција истиче важност адаптабилности и спремности да се идеја континуирано тестира и прилагођава, док се истовремено тежи остваривању дугорочне одрживости.

Са друге стране, Ерик Рис, такође амерички предузетник и аутор, дефинише стартап као институцију сачињену од људи, дизајнирану да испоручи нови производ или услугу у условима где је доста ствари непознато. Ова дефиниција истиче својствену несигурност и ризик који прате процес оснивања и вођења стартапа, истовремено наглашавајући потребу за иновативношћу и храброшћу у суочавању са изазовима.


Истраживање стартап екосистема у Србији открива бројне изазове, али и велике потенцијале. Кроз анализу постојећих радова и извора, јасно је да су разлози неуспеха стартапа у Србији вишеструки и комплексни, али и да постоје конкретне мере које се могу предузети како би се ови изазови превазишли. – закључила је Душана.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.