Студент Александар Стојановић одбранио је дипломски рад на тему „Примена неуронских мрежа у анализи и предикцији временских серија“

Студент Рачунарског факултета Александар Стојановић је у понедељак, 24. јуна 2024. године одбранио дипломски рад на тему Примена неуронских мрежа у анализи и предикцији временских серија пред комисијом коју су чинили ментор др Јелена Васиљевић и члан др Душан Вујошевић.

У уводу свог рада Александар је истакао следеће:

Савремено доба је богато подацима који се генеришу у сваком тренутку, из различитих извора, у различитим облицима. Један од значајних типова података, који има широку примену у многим областима, јесу временске серије. Временске серије су низови података прикупљених или измерених у временском низу, који могу варирати од финансијских извештаја до метеоролошких података. Анализа и предикција временских серија кључни су за доношење информисаних одлука у различитим индустријама, укључујући финансије, метеорологију, здравство и много друго.


Неуронске мреже су демонстрирале изузетну способност у моделирању и предикцији временских серија, представљајући се као алат који може ефикасно да се носи са комплексним и нелинеарним обрасцима који су често присутни у временски зависним подацима. – закључио је Александар.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.