Студенти РАФ-а учествују на Европском изазову за Ровере (ERC)

Студенти Рачунарског факултета квалификовали су се на такмичење Европски изазов за Ровере (ERC). Такмичење организује Европска свемирска фондација у сарадњи са AGH Универзитетом у Кракову и Европском свемирском агенцијом и одржава се од 6. до 8. септембра у Кракову, а учествоваће 11 студената РАФ-а. Укупно ће се такмичити 27 тимова из целог света који су прошли квалификације које су се заснивале на документацији у којој су тимови детаљно описивали технички дизајн ровер, финансијско планирање и организацију тима, као и видео који приказује основну функционалност ровера. У квалификацијама се такмичило 69 тимова из целог света.

Ово престижно такмичење је намењено студентима инжењерства и науке, покривајући широк спектар дисциплина. Студенти Рачунарског факултета такмиче се у оквиру тима Арго који сарађује са Империјалном Лабораторијом за Планетарну Роботику Империјалног колеџа Лондона (ICL) на изради овогодишњег ровера. Сарадња броји 50 чланова, од којих је 23 у Аргу. Поред студената РАФ-а, тим чине и 11 студената Електротехничког факултета и по један студент Машинског и Математичког факултета.

ERC такмичење укључује четири техничка задатка изведена на реплици површине Марса, где ровери морају аутономно извршавати задатке, као и један административни задатак који обухвата презентацију пројекта стручном жирију. Тим Арго на пројекту ради од октобра прошле године. Хардверска реализација пројекта већином се одвија у Лабораторији за роботику ICL-а, док Арго тим израђује мање компоненте попут јарбола са камерама, интерног навигационог система и дрона Zephyr. Арго такође израђује комплетан софтверски пакет за ровер.

Рачунарски факултет жели много среће студентима на предстојећем такмичењу!