Osam alata za pregledanje starih verzija veb-stranica

Ako želite da vidite staru verziju veb-stranice koju često posećujete ili da pronađete članak ili vezu koja više nije dostupna, možete da iskoristite neki od alata koje ćemo ovde navesti.

Bez obzira na to da li vas samo zanima kako su izgledale stare veb-stranice ili želite da pronađete informacije koje više ne postoje na vebu, biće veoma korisno da se upoznate sa alatima koji će vam pomoći da pregledate stare verzije veb-stranica. Iako nije svaka veb-stranica arhivirana, ipak postoji veliki broj alata i trikova koji će vas vratiti u prošlost i pružiti vam priliku da pregledate stare verzije.

1. Wayback Machine

Wayback Machine je alat za pronalaženje starih veb-stranica. Inače, projekat je neprofitne biblioteke veb-stranica, softvera, filmova i knjiga pod nazivom Internet Archive.

Projekat Wayback Machine je pokrenut 1996. godine i redovno snima i čuva snimke hiljada veb-stranica. Trenutno se na toj stranici nalazi neverovatnih 866 milijardi veb-stranica, što savršeno potvrđuje uverenje da se ništa ne briše sa interneta.

Da biste pronašli staru verziju bilo koje veb-stranice, unesite URL u traku za pretraživanje u Wayback Machine alatu. Alat će vam prikazati vremensku liniju podeljenu na godine, a crne linije koje ćete videti označavaju vreme pravljenja snimaka stranica.

Ispod vremenske linije nalazi se kalendar koji prikazuje tačan datum i vreme snimanja ekrana. Da biste videli snimak, pređite pokazivačem miša preko zaokruženog datuma i izaberite vreme.

Malo je verovatno da možete da se setite tačne veb-adrese (URL) svake stranice koja je postojala pre mnogo godina. Dakle, ako ste zaboravili veb-adresu, možete da koristite napredno pretraživanje i pronađete stranicu prema ključnim rečima. Za korisnike koji, recimo, zbog istraživanja moraju često da se vraćaju na prošle verzije, Wayback Machine ima i proširenje za pregledač i mobilnu aplikaciju.

Ako strepite da ćete u budućnosti izgubiti bilo koju veb-stranicu (ili njene trenutne informacije), možete da zamolite Wayback Machine da je arhivira pomoću funkcije Save Now. Tu alatku možete da koristite i za pregled zamagljenog sadržaja na veb-stranicama.

2. archive.today

Iza jednostavne početne stranice archive.today krije se ogromna biblioteka veb-stranica koje su arhivirane tokom niza godina.

Da biste videli stariju verziju bilo koje veb-stranice, možete da potražite njenu adresu. archive.today zatim prikazuje sve snimke te veb-stranice obrnutim hronološkim redosledom. Alat takođe predlaže neke operatore pretraživanja da bi se pročistili rezultati koje ste dobili.

Postoji još jedna, možda i najbolja funkcija u ovom alatu. Naime, postoji opcija za preuzimanje veb-stranice kao ZIP datoteke i opcija za deljenje stranice. Kao i u slučaju Wayback Machine, i ovde možete da koristite alat za snimanje i arhiviranje bilo koje veb-stranice da biste je kasnije koristili.

Iako biblioteka arhiviranih veb-stranica kod ovog alata nije tako obimna kao kod Internet Archive, ipak vam može pomoći da otkrijete stare bisere interneta ili pronađete informacije koje su sada nedostupne. Ima i pogodno proširenje za Chrome.

3. OldWeb.today

OldWeb.today nije samo zbirka arhiviranih veb-stranica. Ovaj sajt uglavnom izvlači arhivirane stranice iz Internet Archive, ali ih pokreće na svojim emuliranim starim pretraživačima kako bi vas vratila u rane dane interneta.

Ako koristite ovu veb-stranicu, možete da pregledate i veb uživo preko starih pregledača. Oni obuhvataju različite verzije pregledača, kao što su Navigator, Internet Explorer, Firefox i Mosaic.

Učitavanje rezultata često traje malo duže, možda zbog toga što vam je obećan potpuni doživljaj starih dana interneta. Ipak, to je dobra veb-stranica za pregledanje arhiva, oživljavanje nostalgičnih lokacija iz 90-ih ili je možete koristiti da biste deci pokazali koliko je pregledanje veba bilo teško u vaše vreme.

4. Kongresna biblioteka

Kongresna biblioteka (engl. The Library of Congress) je zvanična arhiva Kongresa Sjedinjenih Država koja održava obimnu evidenciju knjiga, novina, slika, veb-stranica i drugog materijala. Njegov program Web Archive ima za cilj da sačuva sav sadržaj dostupan na vebu i tako pruži istraživačima pouzdan izvor za pregled veb-arhiva.

Pretraživanje bilo koje veb-adrese na stranici Web Archive prikazuje vremensku liniju i kalendar. Stranica sa rezultatima je prilično slična onoj kod Wayback Machine. Možete da otvorite bilo koju staru veb-stranicu u novom prozoru i pregledate druge snimke pomoću dugmadi Previous i Next.

5. Keširane stranice pretraživača

Ako želite da vidite relativno noviju verziju bilo koje veb-stranice, možete da pogledate stranice koje su keširali pretraživači.

Nažalost, od februara 2024. godine, Google više ne dodaje veze do keširanih stranica na svoju stranicu rezultata pretraživanja. Ipak, ako koristite Chrome i već znate tačnu URL adresu čiju keširanu verziju želite da vidite, možete da dodate cache:pre URL adrese u traci za adresu (na primer, cache:makeuseof.com). Na taj način, Google će vam pokazati keširanu veb-stranicu umesto verzije uživo.

Na drugim pretraživačima, kao što su Bing ili Yahoo, pretražite stranicu koju želite da vidite, kliknite na padajuću strelicu pored URL adrese rezultata i kliknite na Cached. Pretraživač će vam prikazati najnoviju keširanu verziju stranice umesto one uživo.

Imajte na umu da ćete, ako kliknete na bilo koju vezu na keširanoj stranici, otići na veb uživo. U tom slučaju, možete da koristite i alate za pregledanje Google Cache.

6. Web Cache Viewer

Proširenje Web Cache Viewer značajno pojednostavljuje pregledanje starih verzija veb-stranica. Treba samo da odete na veb-stranicu čiju stariju verziju želite da vidite, kliknete desnim tasterom miša i izaberete Web Cache Viewer. Proširenje otvara novi prozor koji prikazuje poslednju keširanu stranicu.

Iako ovo proširenje povlači snimke iz Internet Archive i Google Cache i nema sopstvenu bazu, omogućava vam da lako pregledate keširane veb-stranice.

Web Cache Viewer možete besplatno da preuzmete za Chrome.

7. Stanford Web Archive Portal

Stanford Web Archive Portal je jednostavan alat, ali ima obimnu kolekciju veb-stranica arhiviranih tokom godina. Omogućava vam da pronađete starije verzije sajtova samo nalepljivanjem URL adrese. Možete, ako želite i da navedete period za koji želite da vidite stariju verziju.

Kao i Wayback Machine, stranica prikazuje vremensku liniju i kalendar i ističe sve snimke. Možete da izaberete bilo koju verziju sačuvane stranice i koristite dugmad sa strelicama (u gornjem desnom uglu) da biste videli sledeći/prethodni snimak.

8. Memento Time Travel

Memento Time Travel obavlja funkciju veb-arhiviranja tako da vam omogućava da putujete kroz uspomene i pregledate stare veb-stranice. Samo unesite bilo koju URL adresu i vreme u prošlosti i Memento će vas odvesti unazad kroz vreme.

Prvo, Memento pretražuje traženu veb-stranicu u desetinama onlajn arhiva, uključujući i one koje smo prethodno spomenuli, i prikazuje snimak najbliži unetom datumu.

Osim što možete vidite snimak, imate opciju da ugradite veb-stranicu kao HTML. Memento Time Travel ima proširenje za Chrome koje vam omogućava da pregledate arhive ako kliknete desnim dugmetom miša na bilo koju veb-stranicu.

Spomenuti alati za veb-arhiviranje obavljaju impresivan posao očuvanja celokupnog veb-sadržaja i omogućavaju nam da mu pristupimo. Ipak, veb-arhive se i dalje suočavaju sa opasnošću da nestanu.

Dakle, ako ste pronašli bilo koju staru verziju veb-stranice i želite da je sačuvate da biste je kasnije upotrebili, najbolje je da sačuvate celu veb-stranicu na uređaju.