Студент Лука Брчић одбранио је дипломски рад на тему „Портал за оглашавање некретнина“

Студент Рачунарског факултета Лука Брчић је у уторак, 10. септембра 2024. године одбранио дипломски рад на тему Портал за оглашавање некретнина пред комисијом коју су чинили ментор др Милан Видаковић и члан др Бојана Димић Сурла.

У уводу свог рада Лука је истакао следеће:

У данашње време, потреба за некретнинама је већа него икада. Све више људи се сели у градове, што додатно повећава потражњу за становима и кућама. Овај тренд ствара потребу за бржим и лакшим приступом информацијама о некретнинама. Неки од популарних портала ове намене су: Nekretnine.rs, 4zida.rs, HaloOglasi nekrenine, city expert и BeoCity. Проблем код ових портала је јавно приказивање података власника некретнина што може да доведе до злоупотребе истих. Злоупотреба може бити у виду нежељених позива, порука или фишинг напада. Власницима некретнина би требало омогућити оглашавање некретнина без излагања личних података јавности.

Платформа приказана у овом раду омогућава корисницима да на лак и безбедан начин претражују и оглашавају некретнине. Даљи кораци за унапређивање би били увођење Apache Kafke чиме би се унапредила комуникације између микросервиса, као и побољшање корисничког искуства увођењем опције обнове лозинке и проширивањем доступних информација у огласу. Сигурност система би могла да се унапреди додавањем верификације мејл адресе приликом регистрације и ограничавањем броја могућих захтева за разгледање које корисник може да упути истом огласивачу. – закључио је Лука.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.