Студенткиња Јелена Симић одбранила је дипломски рад на тему „Анализа Practical Byzantine Fault Tolerance алгоритма“

Студенткиња Рачунарског факултета Јелена Симић је у четвртак, 12. септембра 2024. године одбранила дипломски рад на тему „Анализа Practical Byzantine Fault Tolerance алгоритма“ пред комисијом коју су чинили ментор др Младен Станојевић и члан др Јелена Васиљевић.

У уводу свог рада Јелена је истакла следеће:

У свету модерних рачунарских система, дистрибуирани системи играју кључну улогу у омогућавању скалабилних, поузданих и отпорнијих апликација које се могу носити са растућим захтевима корисника и обрадом великих количина података. Дистрибуирани систем се састоји од више аутономних рачунара (чворова) који комуницирају путем мреже како би заједно извршавали задатке и обезбедили јединствен поглед на систем. Они су инхерентно децентрализовани, што значи да ниједан чвор нема потпуни ауторитет над системом. Најидеалнија децентрализација би била кад не би постојала никаква разлика у улогама чворова у систему. Ова карактеристика побољшава отпорност на грешке јер пад једног чвора не доводи до квара целог система. У систем се са лакоћом додају нови чворови, што је кључно за обраду великих количина података или услуживање великог броја корисника. Чворови у дистрибуираним системима могу бити различитих типова, оперативних система и хардверских архитектура, што омогућава флексибилност у дизајну и имплементацији.

Кроз детаљну анализу PBFT-а и његових алтернатива, може се закључити да је PBFT, иако далеко од савршенства, поставио основе за будућа решења. Његова отпорност на грешке и висок ниво сигурности чине га незаобилазним делом историје дистрибуираних система. У будућности, развој BFT алгоритама треба да тежи ка бољој скалабилности и смањењу комуникационих трошкова, како би постали применљивији и у permissionless окружењима, где тренутно доминирају PoW и PoS алгоритми.
PBFT остаје основа, не само као историјски важан алгоритам, већ и као модел из кога се могу извући лекције за даљи развој дистрибуираних консензус алгоритама. Док су оптимизације нужне, темељна сигурносна својства PBFT-а су и даље релевантна и неопходна за обезбеђивање стабилности и сигурности у савременим дистрибуираним системима.
– закључила је Јелена.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.