Četiri radna mesta koja roboti preuzimaju u prodavnicama

Dok se šire uznemirujuće vesti o tome kako će roboti i veštačka inteligencija preokrenuti naš svet – ne zaboravimo ni zloslutno predskazanje Elona Maska da računari predstavljaju osnovni rizik za postojeći svet – roboti su se već ubacili u redove radne snage. Nedavno je postalo sasvim jasno da je ogromni lanac maloprodajnih objekata Wal-Mart potpuno posvećen automatizaciji radnih mesta i da je već u većini svojih prodavnica uveo savremene i pametne tehnologije. U izveštaju jednog poslovnog časopisa navedena su četiri ključna postupka pomoću kojih su roboti i veštačka inteligencija preuzeli poslovanje u maloprodajnim objektima.

1. Roboti knjigovođe

Skoro svih 4.177 Wal-Mart prodavnica opremljeno je mašinama Cash360 koje su zamenile hiljade zaposlenih. Te mašine prikupljaju novac od radnika na kasi i automatski ga deponuju, a mogu da vode računovodstvene knjige prodavnice upoređujući deponovani novac za evidencijom prodate robe.

2. Više radnika u prodavnici

Zbog mašina koje smo prethodno spomenuli, hiljade zaposlenih su promenili radno mesto da bi bili u neposrednom kontaktu sa kupcima, napuštajući poslove logističke podrške u kancelarijama. Njihov zadatak je da očuvaju atmosferu „ljudskosti“ u prodavnicama i pomognu kupcima koji imaju pitanja na koja mašina ne može da odgovori. Preostalih 500 radnika odlučili su da zaposlenje potraže na nekom drugom mestu.

3. Roboti samo žele da budete zadovoljni

U martu 2016. godine Wal-Mart je prijavio patent, tačnije program koji bi prepoznavao kupce i koristio biometrijske podatke da bi odredio kada su nesrećni što bi se kasnije iskoristilo za poboljšanje usluga i raspoređivanje prodavaca u objektu.

4. Masovna otpuštanja

Prema istraživanju Odseka za sociološka istraživanja Univerziteta u Oksfordu, dve trećine zaposlenih u maloprodajnim objektima biće zamenjeni automatima do 2030. godine. Treba dodati i činjenicu da je od početka godine otpuštena 71 hiljada radnika iz prodavnica širom zemlje, ali razlog nije sasvim jasan: da li zbog automatizacije ili povećane prodaje preko interneta.

4480-cetiri-radna-mesta-koja-roboti-preuzimaju-u-prodavnicama