Џек Дорси одлази са места генералног директора Твитера

Џек Дорси се повлачи са места генералног директора „Твитера“, саопштила је компанија у понедељак. Њега ће наследити CTO (главни технолошки директор) Параг Агравал. Одлука одмах ступа на снагу. Никако не треба сметнути са ума да је Дорси, такође, генерални директор компаније за финансијска плаћања Square, чији је суоснивач од 2009. године, а последњих година Дорси је постао ватрени заговорник криптовалута. С друге стране, Агравал је у компанији „Твитер“ више од једне деценије. Руководио је главним производним пројектима компаније, укључујући и недавну контролу „Твитеровог“ стандарда децентрализоване друштвене мреже под називом „Пројекат BlueSky“.

Твитер као сервис за размену порука била је Дорсијева идеја пре 15 година. Водио је компанију кроз период бескрајних контроверзи око Трамповог коришћења Твитера као личног разгласа док је још био председник Сједињених Држава. Данас је услуга у центру америчког екосистема објављивања вести и прикупила је велики део енергије друштвених медија у реалном времену, али Твитер никада није успео да достигне финансијски успех нити популарност које је достигла друштвена мрежа Фејсбук. 

Дорси се осврнуо на причу о томе колико је важно да компанију води њен оснивач. Међутим, он каже да такво стање, заправо, ограничава развој компаније и представља једну од полазних тачака за њен неуспех. Дорси истиче да је напорно радио и уложио велики труд да би компанију одвојио од њеног тренутка оснивања, али и од оснивача. Навео је три разлога због којих верује да је сада прави тренутак да се повуче из компаније. „Први је да Параг треба да постане наш извршни директор“, додао је Дорси. „Одувек сам сматрао да је он прави кандидат за тај положај с обзиром на то колико темељно разуме компанију и њене потребе… Моје поверење  у њега као нашег генералног директора је немерљиво.“

„Други је Брет Тејлор који је пристао да постане наш председник управног одбора. Замолио сам Брета да се придружи нашем одбору када сам постао извршни директор, и одлично се показао у сваком погледу… Пошто Брет има ту руководећу улогу, потпуно сам сигуран да ће наш управни одбор урадити све да компанија напредује.“ „Трећи разлог сте сви ви“, рекао је Дорси обраћајући се корисницима Твитера. „Сви ви имате потенцијал да промените смер ове компаније на боље. Само да вас подсетимо да је Дорси створио Твитер заједно са Ноа Гласом, Бизом Стонеом и Еваном Вилијамсом 2006. године и покренуо платформу у јулу исте године.

Дорсијев први мандат извршног директора окончан је 2008. године након што су му чланови Твитеровог одбора изгласали неповерење. Вратио се на исти положај 2015. године када је бивши извршни директор Дик Костоло напустио компанију. Платформа је саопштила да има 211 милиона активних корисника дневно у последњем кварталу. Дорси је рекао да ће бити у управном одбору „Твитера“ током свог мандата, који се завршава у мају, „како би помогао Парагу и Брету у периоду транзиције“. Рекао је да неће остати у „Твитеру“ после тога „да би Парагу дао простор у коме би могао самостално да ради“, и додао: „Верујем да је изузетно важно да компанија може независно да функционише, без утицаја или смерница свог оснивача“.

Треба да напоменемо још нешто. Дорси је био на челу „Твитера“, али, за разлику од неких својих колега, није имао контролу над гласањем и изјашњавањем чланова одбора. У ствари, почетком 2020. године, постојала је кампања активиста инвеститора да се Дорси уклони из „Твитера“, али две стране су постигле договор који га је задржао на том положају. Такође је вредно напоменути да је нови председник управног одбора „Твитера“ Брет Тејлор, највиши извршни директор компаније Salesforce коју предводи њен оснивач. И још нешто за крај. Дорсијеви коментари у вези са оснивачима и руководиоцима компанија подстичу извесна питања о томе како ће се снаћи у компанији за дигитална плаћања Square, коју он и води и контролише.

6557-dzek-dorsi-odlazi-sa-mesta-generalnog-direktora-tvitera