Džek Dorsi odlazi sa mesta generalnog direktora Tvitera

Džek Dorsi se povlači sa mesta generalnog direktora „Tvitera“, saopštila je kompanija u ponedeljak. Njega će naslediti CTO (glavni tehnološki direktor) Parag Agraval. Odluka odmah stupa na snagu. Nikako ne treba smetnuti sa uma da je Dorsi, takođe, generalni direktor kompanije za finansijska plaćanja Square, čiji je suosnivač od 2009. godine, a poslednjih godina Dorsi je postao vatreni zagovornik kriptovaluta. S druge strane, Agraval je u kompaniji „Tviter“ više od jedne decenije. Rukovodio je glavnim proizvodnim projektima kompanije, uključujući i nedavnu kontrolu „Tviterovog“ standarda decentralizovane društvene mreže pod nazivom „Projekat BlueSky“.

Tviter kao servis za razmenu poruka bila je Dorsijeva ideja pre 15 godina. Vodio je kompaniju kroz period beskrajnih kontroverzi oko Trampovog korišćenja Tvitera kao ličnog razglasa dok je još bio predsednik Sjedinjenih Država. Danas je usluga u centru američkog ekosistema objavljivanja vesti i prikupila je veliki deo energije društvenih medija u realnom vremenu, ali Tviter nikada nije uspeo da dostigne finansijski uspeh niti popularnost koje je dostigla društvena mreža Fejsbuk. 

Dorsi se osvrnuo na priču o tome koliko je važno da kompaniju vodi njen osnivač. Međutim, on kaže da takvo stanje, zapravo, ograničava razvoj kompanije i predstavlja jednu od polaznih tačaka za njen neuspeh. Dorsi ističe da je naporno radio i uložio veliki trud da bi kompaniju odvojio od njenog trenutka osnivanja, ali i od osnivača. Naveo je tri razloga zbog kojih veruje da je sada pravi trenutak da se povuče iz kompanije. „Prvi je da Parag treba da postane naš izvršni direktor“, dodao je Dorsi. „Oduvek sam smatrao da je on pravi kandidat za taj položaj s obzirom na to koliko temeljno razume kompaniju i njene potrebe… Moje poverenje  u njega kao našeg generalnog direktora je nemerljivo.“

„Drugi je Bret Tejlor koji je pristao da postane naš predsednik upravnog odbora. Zamolio sam Breta da se pridruži našem odboru kada sam postao izvršni direktor, i odlično se pokazao u svakom pogledu… Pošto Bret ima tu rukovodeću ulogu, potpuno sam siguran da će naš upravni odbor uraditi sve da kompanija napreduje.“ „Treći razlog ste svi vi“, rekao je Dorsi obraćajući se korisnicima Tvitera. „Svi vi imate potencijal da promenite smer ove kompanije na bolje. Samo da vas podsetimo da je Dorsi stvorio Tviter zajedno sa Noa Glasom, Bizom Stoneom i Evanom Vilijamsom 2006. godine i pokrenuo platformu u julu iste godine.

Dorsijev prvi mandat izvršnog direktora okončan je 2008. godine nakon što su mu članovi Tviterovog odbora izglasali nepoverenje. Vratio se na isti položaj 2015. godine kada je bivši izvršni direktor Dik Kostolo napustio kompaniju. Platforma je saopštila da ima 211 miliona aktivnih korisnika dnevno u poslednjem kvartalu. Dorsi je rekao da će biti u upravnom odboru „Tvitera“ tokom svog mandata, koji se završava u maju, „kako bi pomogao Paragu i Bretu u periodu tranzicije“. Rekao je da neće ostati u „Tviteru“ posle toga „da bi Paragu dao prostor u kome bi mogao samostalno da radi“, i dodao: „Verujem da je izuzetno važno da kompanija može nezavisno da funkcioniše, bez uticaja ili smernica svog osnivača“.

Treba da napomenemo još nešto. Dorsi je bio na čelu „Tvitera“, ali, za razliku od nekih svojih kolega, nije imao kontrolu nad glasanjem i izjašnjavanjem članova odbora. U stvari, početkom 2020. godine, postojala je kampanja aktivista investitora da se Dorsi ukloni iz „Tvitera“, ali dve strane su postigle dogovor koji ga je zadržao na tom položaju. Takođe je vredno napomenuti da je novi predsednik upravnog odbora „Tvitera“ Bret Tejlor, najviši izvršni direktor kompanije Salesforce koju predvodi njen osnivač. I još nešto za kraj. Dorsijevi komentari u vezi sa osnivačima i rukovodiocima kompanija podstiču izvesna pitanja o tome kako će se snaći u kompaniji za digitalna plaćanja Square, koju on i vodi i kontroliše.

6557-dzek-dorsi-odlazi-sa-mesta-generalnog-direktora-tvitera