Како да видите ко вас прати на мрежи и како да то спречите

Ако сте постали болно свесни да вас прате на мрежи и да се ваши подаци прикупљају без вашег изричитог пристанка, дошли сте на право место. Упутићемо вам у то како да спречите да вас прате или како да то праћење ограничите. Ко прикупља ваше податке и зашто? Прво треба да схватите да је „прикупљање података“ замршен и нејасан концепт. Подаци могу укључивати личне податке, као што су ваша адреса е-поште и јединствени матични број. Они, такође, могу да обухвате вашу активност на интернету, укључујући странице које посећујете, па чак и метаподатке који показују када посећујете те странице. У прикупљеним подацима се могу налазити и ваши разговори путем е-поште, онлајн куповина, медицинске информације, па чак и финансијски детаљи, као што су бројеви кредитних картица.

Што се тиче питања о томе ко прикупља те податке и зашто, постоји неколико различитих криваца. Хакери могу да користе технике, као што је пхисхинг да би вас преварили и украли ваше податке. Међутим, добављачима интернет услуга у Сједињеним Државама је дозвољено да прате вашу активност на интернету и користе је као извор прихода. Они од корисника прикупљају анонимне евиденције прегледања и продају те „податке“ трговцима, који их користе за развој циљаних онлајн огласа. Ваша активност на интернету се такође може пратити помоћу колачића – малих делова текста које преузима и чува ваш веб-прегледач. Већина веб-локација и услуга их користи за евидентирање онлајн навика корисника, што су, опет, подаци који се затим користе за прилагођавање огласа. Колачићи се користе и за побољшање вашег интернет искуства у целини. Чак и мобилне апликације и проширења прегледача могу да прате вашу активност.

Пошто су важи подаци злата вредни, сви се боре да их уграбе. 

Како да видите ко вас прати и како да то онемогућите?

Проширења и додаци

Постоји неколико доступних проширења за прегледач за које се тврди да вам помажу да видите ко прати ваше навике на мрежи, али многа од њих нападно прате себе. Навешћемо вам неколико проширења и додатака који се препоручују као безбедни за употребу, јер вам или помажу да се заштитите или вам дају до знања ко вас прати, а да, при том, не прате себе, или то раде у најмањој могућој мери. HTTPS Everywhere: Да ли посећујете HTTP веб-локацију која нема подразумевано шифровање? Овај додатак је приморава да користи шифровање, што помаже у заштити ваше онлајн куповине, детаља о плаћању и генерално свих података о вашем кретању на мрежи од злонамерних актера који вас прислушкују и желе да украду те податке. Privacy Badger: Ово проширење, иначе власништво непрофитне организације Electronic Frontier Foundation (EFF), ради на прегледачима, као што је Opera, Firefox и Chrome. Врши надзор нас трећим странама и мрежама за оглашавање које покушавају да вас прате путем колачића и дигиталних отисака, а може чак да их аутоматски блокира.

Disconnect: Ово проширење, доступно за прегледаче Chrome, Firefox, Safari и Opera, направљено је тако да вам визуелно покаже које веб-локације прате вашу активност у реалном времену. Невидљиви трагачи који вас прате такође се могу лако блокирати помоћу овог проширења. NoScript Security Suite: Едвард Сноуден посебно истиче овај додатак за прегледач за Firefox и друге који су засновани на Mozilli и може да онемогући активни садржај укључујући JavaScript, који се може користити за праћење ваших активности на мрежи. Такође можете да одредите којим доменима можете да верујете и да их ставите на попис пожељних веб-страница. Blur: Ово проширење, доступно за Firefox и Chrome, може се користити као менаџер и генератор лозинки, затим за блокирање огласа и за шифровање. Такође нам се допада употреба „маскираних картица“ у премијум верзији. Ове виртуелне картице се користе код продаваца на мрежи уместо података о вашој кредитној картици.

Шта још можете да урадите?

Запамтите, веома је тешко избећи прикупљање података и праћење. Ако користите Фејсбук, Инстаграм, Снепчет или Твитер, имајте на уму да вас већина тих онлајн услуга прати и да су тек недавно почеле да усвајају шифровање с краја на крај. Свака велика технолошка компанија – „Мајкрософт“, „Гугл“, „Фејсбук“ и „Епл“ – некада је користила организације по уговору које су преслушавале разговоре корисника и снимали их помоћу апликација и асистената. 

Прегледачи

Веома је тешко одбранити се од прикупљања података и праћења. У центру целе те операције су веб-прегледачи. Мреже за оглашавање вас прате на свим веб-страницама, док добављачи интернета бележе странице које посећујете, а хакери покушавају да користе необезбеђене бежичне везе и нешифроване веб-локације да би вам успешно приступили и прикупили податке. Да бисте се заштитили од свега тога, користите безбедни веб-прегледач, као што је Тор, на свом стоном рачунару и мобилном уређају.

Tor: Тор функционише као и сваки други веб-прегледач, али омогућава вам анонимно прегледање веба. Међутим, иако Тор можете да користите за било шта, ипак стриминг видео-записа може бити спор, а неки додаци (као што је  Flash) су онемогућени. Такође можете да користите мобилну верзију Тора, односно, Тор за Андроид који можете да пронађете у Гугл продавници. Ту су и апликација Орбот за Android и Onion Browser за iOS.  Обе апликације су стекле поверење водећих стручњака за безбедност на интернету.

Претраживачи

Google, Yahoo! и Bing прикупљају ваше податке да би пружили „персонализовано“ искуство. Да бисте то спречили, размислите о коришћењу алтернативног претраживача који не бележи вашу историју претраживања и онемогућава компанијама за оглашавање да вас прате. Неки од таквих претраживача су, на пример, DuckDuckGo, Qwant и Startpage.

Виртуелне приватне мреже

Виртуелна приватна мрежа је можда најбољи начин за омогућавање безбедног кретања и прикривање вашег присуства на мрежи. Пакети података се шифрују пре него што се пошаљу на сервер и тако се сакривају ваше IP адресе и ваша локација. Само због тога је употреба тих мрежа забрањена у неким земљама. Ако таква пракса није забрањена у вашој земљи – рецимо, у Сједињеним Државама и Великој Британији то није забрањено – онда вам је избор прилично велики.
Премијум виртуелне приватне мреже су често поузданије, јер бесплатне могу да прате и продају ваше податке, при чему се потпуно обесмишљава смисао коришћења тих мрежа при заштити приватности. Наши фаворити су NordVPN, Private Internet Access, ExpressVPN и TorGuard.

Шифроване апликације

Коначно, користите шифроване апликације да бисте очували приватност комуникације на мрежи између вас и особе која треба да вас чује или прочита вашу поруку.

Signal: Signal се сматра најбезбеднијом апликацијом за размену порука када се правилно користи. Апликација је доступна за iOS и Android и стони рачунар, шифровање се обавља с краја на крај и не прикупљају се метаподаци. Представља апликацију отвореног кода, тако да свако може да провери кôд апликације.

6538-kako-da-vidite-ko-vas-prati-na-mrezi-i-kako-da-to-sprecite