Ко је био први киборг?

Први експерименти у области стварања киборга обављани су у име науке. Измишљени киборзи се налазе свуда, од филмског платна до стрипова и романа. Ко је био први прави и реални бионички човек? Да бисмо одговорили на то питање, скренућемо вам пажњу на Кевина Ворвика, професор кибернетике на Универзитету Рединг и Универзитету Ковентри у Великој Британији, који има ожиљак на левој подлактици одакле су хирурзи спојили 100 силицијумских шиљака, на чијим врховима су се налазиле платинасте електроде, директно са његовим нервним системом. Ти шиљци су омогућили његовом телу да прима спољашње електронске сигнале – на пример, од рачунара – и да их поново преноси.

Због те операције је Ворвик вероватно први киборг из 2002. године, који је настао спајањем његовог тела са технологијом како би уобичајене људске способности проширио на област научне фантастике. Уз помоћ импланта је могао да се повеже са рачунарима, контролише роботе на другим континентима путем интернета и осети ултразвучне таласе, баш као што то може слепи миш. Неурофизиолог и инжењер Манфред Клајнс је, 1960. године, први употребио реч киборг иако су се створења налик киборзима појављивала у научној фантастици од двадесетих година прошлог века, према речнику Оxфорд Референце. Значење речи киборг је широко и променљиво у зависности од извора.

Речник Мерриам-Wебстер дефинише киборга као бионичког човека, при чему „бионички“ значи да поседује биолошке способности или перформансе побољшане електронским или електро-механичким уређајима. Први електронски слушни апарати развијени су почетком 20. века, према медицинској библиотеци Бернарда Бекера на Медицинском факултету Универзитета Вашингтон у Сент Луису. Ипак, иако електронски слушни апарат може да помогне особама оштећеног слуха, он им не даје додатне, надљудске способности, због чега не можемо људе који носе слушне апарате означавати као бионичке. Исто то важи и за друга медицинска технолошка чуда, као што су пејсмејкери, који су имплантирани електрични уређаји који помажу откуцајима срца.

Ворвик је добио свој први имплант 1998. године — једноставан чип за радиофреквентну идентификацију (RFID) постављен испод коже у руци. Рачунари у његовој лабораторији Универзитета у Редингу били су повезани са антенама које су детектовале радио таласе које је емитовао чип како би рачунари могли да надгледају и извршавају задатке за Ворвика док се приближава, као што је отварање електронских врата. Ипак, сматра да му је имплант из 2002. године донео надимак киборг, јер је имплант био интегрисан у нервни систем и тако му омогућио да стекне надмоћ над другим људима. Везивно ткиво је расло око импланта, учвршћујући га унутар његове руке, што значи да организам није одбацио имплант. Шиљци импланта могли су да открију сигнале који пролазе кроз његов нервни систем, а које је рачунар повезан са имплантом дешифровао у реалном времену. Рачунар је такође могао самостално да шаље сигнале назад у Ворвиков нервни систем преко шиљака. Постојање такве везе је значило да је технологија повезана са Ворвиком у суштини постала део њега. Ворвик каже да му је то такође дало способности које једноставно није имао пре тога.

На пример, померио је руку робота у Великој Британији из Њујорка, баш као да је то његова рука. Дакле, сигнале који је његов мозак слао његовој руци наређујући јој да стисне песницу превео је рачунар повезан са његовим имплантом и послао широм света, преко интернета, на други рачунар повезан са руком робота, тако да је рука робота такође добила наредбу са стисне шаку у песницу. Метална рука имала је сензоре који су слали сигнале назад преко интернета у Ворвиков повезани нервни систем, које је његов мозак примао као импулсе. Што су импулси били учесталији, то је песница била јаче стиснута. При том, како је сам рекао, могао је да осети шта је рука осећала, што је било невероватно искуство. Контролисање руке робота био је један од неколико експеримената које је Ворвик извео док је живео са имплантом током три месеца. Стекао је осећај сличан оном који имају слепи мишеви тако што је свој имплант повезао са модификованом бејзбол капом на коју су били причвршћени ултразвучни сензори. Сензори су слали сигнале у његов нервни систем у виду импулса, који су постајали све учесталији како су му се различити објекти приближавали.

Најзанимљивије је било када је свој нервни систем повезао са нервним системом своје супруге Ирене Ворвик, након што је и она уградила електроде у нерве у руци. Није могао да види шта ради, али када је отворила и затворила шаку, он је то осетио. Као и у случају руке робота, Ворвик је примао импулсе у свом нервном систему који су сугнализирали шта Ирена ради. Ворвикови нису једини који имају истакнуто место у историји киборга. Нил Харбисон је постао први киборг на свету којег је влада легално признала 2004. године након што му је британска влада дозволила да носи своју антену, која му омогућава да „чује“ боју, на фотографији за пасош.

Харбисон, уметник и киборг-активиста, од рођења не разликује боје. Антена детектује боје за њега и преводи их у звукове које може да чује, при чему је свакој боји додељена посебна нота. Технологија, која је Харбисону уграђена у главу, омогућава му да чује неке боје које људи не могу да виде, као што је инфрацрвена. За разлику од Ворвиковог импланта из 2002. године, који је уклоњен након његових експеримената, Харбисонова антена је трајни имплант којег носи од 2004. године. Међутим, постоји једна дефиниција киборга која захтева више од једног или два импланта. Према Оxфорд Референце, киборг је хибрид: пола човек, а пола машина. Научник Питер Скот-Морган је на добром путу да то постигне коришћењем вештачке интелигенције ( ) и роботике за превазилажење болести моторних неурона, као што је повезивање душника са спољним вентилатором како би му помогао да дише и коришћењем синтетичког гласа за говор, као што је то било у случају покојног теоријског физичара Стивена Хокинга. За разлику од Хокинга, који је користио трзаје лица да би се кретао кроз компјутер и бирао речи које ће изговорити, Скот-Морган планира да контролише своју технологију преко импланта повезаних са његовим мозгом и ради на развоју самосталног роботског егзоскелета јачег него што је његово тело икада било. Све то можете видети у документарцу из 2020. године, Петер: Тхе Хуман Цyборг, који прати његов напредак.

Ворвик нема физички недостатак који треба да превазиђе и повукао се из експеримента надоградње свог тела технологијом. Нема ништа против још једног импланта, али разочаран је спорим научним напретком који су људи постигли са киборзима откако се добровољно подвргао операцији. Према Ворвику, његови експерименти са киборгом нису зAIнтересовали академску заједницу, а његов рад никада нису у потпуности прихватиле његове колеге.

Очекивао је да ће многи људи до сада имати импланте у мозгу и да ће међусобно разговарати мислима.

6543-ko-je-bio-prvi-kiborg