Koliko je star vaš Gmail nalog? Utvrdite tačan datum kada je napravljen

Ako vam se desi da morate da obavite oporavak Google naloga, možda ćete morati da znate tačan datum kada ste napravili nalog. Uputićemo vas u to kako da podatak saznate.
Da li želite da znate koliko je star vaš Gmail nalog? Ako nekada budete morali da prođete kroz proces oporavka Gmail naloga, posao će vam biti znatno olakšan ako znate datum kada ste napravili Gmail nalog. Pored toga, možda će vam biti zanimljivo da se prisetite (ili da saznate) koliko dugo imate Gmail nalog.
Evo kako da pronađete tačan datum kada je vaš Gmail nalog napravljen.

 1. Pronađite Welcome Email (poruka dobrodošlice)
  Kada prvi put napravite Gmail nalog, prijateljski stari Google vam šalje poruku dobrodošlice. Tačan sadržaj te poruke e-pošte se promenio otkako je usluga počela u beta verziji 2004. godine.
  Da biste pronašli poruku dobrodošlice, idite u fasciklu All Mail (da biste je videli, možda ćete morati da kliknete na More da biste proširili niz fascikli.) U gornjem desnom uglu pređite pokazivačem miša preko numeracije stranica i kliknite na Oldest.
  Taj postupak će staviti na vrh prvu e-poruku koju ste primili. Međutim, ako ste pre 2004. godine uvezli e-poštu koju niste primili preko Gmail-a u prijemno sanduče, poruka dobrodošlice neće biti na vrhu. Takođe, nećete je videti na vrhu ako niste sačuvali sve poruke.
  Postoji još jedan postupak za pronalaženje e-pošte, a to je pretraživanje pojmova welcome, Gmail team, gmail-noreply@google.com ili googlecommunityteam-noreply@google.com.
  Samo da se podsetimo kako je glasila ta prva e-poruka dobrodošlice:
  Prvo, dobrodošli. Hvala vam što ste pristali da nam pomognete da testiramo Gmail. Do sada verovatno znate na koji način se Gmail razlikuje od tradicionalnih usluga veb-pošte. Pretraživanje umesto arhiviranja. Besplatan gigabajt prostora za skladištenje. Poruke se prikazuju u kontekstu kao razgovori.
  Ako više nemate poruku dobrodošlice, proverite svoje poslate stavke – možda ste nekome poslali e-poštu na dan kada ste otvorili Gmail nalog.
 2. Proverite POP podešavanja
  Možda niste očekivali, ali vaša POP podešavanja mogu da prikažu datum kada ste napravili Gmail nalog.
  Da biste pristupili podešavanjima, kliknite na ikonu zupčanika u gornjem desnom uglu, izaberite See all settings, a zatim kliknite na Forwarding and POP/IMAP.
  U odeljku POP download pogledajte red Status. Ako budete imali sreće, videćete sledeće:
 3. Status: POP je omogućen za svu poštu koja je stigla od [DATUM]
  Međutim, ako ste u jednom trenutku promenili POP podešavanja, datum kada ste napravili Gmail nalog neće biti prikazan. Neće se prikazati ni ako koristite nalog organizacije koja je možda unapred konfigurisala to podešavanje.
 4. Isprobajte Google Takeout
  Google Takeout je usluga koju možete da koristite za izvoz svojih Google podataka u različite formate. U vreme kada je Google+ postojao, mogli ste da izvezete te podatke da biste otkrili kada je vaš Gmail nalog napravljen. Međutim, to više nije moguće.
  Uz to, ako vam nije potreban tačan datum kada ste napravili nalog i dovoljno vam je samo da saznate otprilike, usluga Google Takeout bi mogla da vam bude od koristi mada će biti potrebno i dodatno ručno pretraživanje.
  Možete da izvezete sve svoje Google podatke iz usluga kao što su Chrome, Drive i YouTube, a zatim pronađete najraniju vremensku oznaku aktivnosti. Ni takav postupak vam neće nužno dati tačan datum, ali može da vam pomogne da okvirno saznate kada ste napravili Gmail nalog.
 5. Prosledite upit ka Google Drive API
  Google obezbeđuje Drive API koji programeri mogu da koriste za interakciju sa Google diskom. Možete da prosledite upit tom programskom interfejsu aplikacije da biste saznali kada je vaš nalog na Google disku napravljen. Verovatno je to isti datum kada je i vaš Gmail napravljen; međutim, to nije uvek tako, pa zato nemojte mnogo da se pouzdate u to.
  Prvo bi trebalo da posetite Drive API, što će vam unapred popuniti neophodna polja za upit. Kliknite na Execute, a zatim izaberite Google nalog za koji želite da pronađete datum kreiranja. Kliknite na Allow da biste dali dozvolu Google APIs Explorer-u da pristupi vašem nalogu.
  Nazad na stranici Drive API, donji desni deo prozora bi trebalo da se popuni sa API upitom. Na kartici application/json pronađite createdTime. Tu će se prikazati datum kreiranja naloga na Drive-u u formatu godina/mesec/datum.
  Da biste uklonili Google APIs Explorer sa svog naloga kada završite, idite na svoj Google nalog i idite na Security > Manage third-party access > Google APIs Explorer > Remove access > OK.
  Koliko je star vaš Gmail nalog?
  Nadamo se da ste uspeli da saznate koliko je star vaš Gmail nalog. Ako ne, nadajmo se da će nam Google na kraju ponuditi te informacije na našim nalozima.
  Ako je vaš Gmail nalog mnogo star, možda ćete poželeti da promenite adresu e-pošte koju ste izabrali. U tom slučaju, možete da napravite novi Google nalog i onda sve što imate prebacite na njega.