Naučnici hakovali računar koristeći DNK

Zlonamerni softver možete ubaciti u genetski kod i tako ga koristiti za preuzimanje kompjuterskog programa. U prvom uspešnom pokušaju hakovanja softvera uz pomoć DNK naučnici su ubacili zlonamerni program u genetski molekul što im je omogućilo da preuzmu kontrolu nad kompjuterom koji su koristili da bi analizirali molekul. Biološki zlonamerni program stvorili su naučnici sa Vašingtonskog univerziteta u Sijetlu i nazvali ga prvim „DNK napadom na kompjuterski sistem“. Da bi izvršili hakerski napad, naučnici su ubacili zlonamerni softver u kratak DNK lanac koji su kupili na mreži i kasnije ga iskoristili da bi preuzeli potpunu kontrolu nas kompjuterom koji je pokušao da obradi genetske podatke pošto ih je pročitao sekvencijalni uređaj za DNK. Naučnici upozoravaju da bi hakeri jednog dana mogli da iskoriste uzorak krvi ili pljuvačke da bi pristupili računarima na fakultetima, ukrali podatke iz policijske forenzičke laboratorije ili da bi zarazili genomske podatke kojima naučnici mogu pristupiti. 

Za sada, DNK zlonamerni softver ne predstavlja veliku opasnost za digitalnu bezbednost pošto su naučnici priznali da su stvorili najpovoljnije uslove za uspešnost napada tako što su onesposobili nekoliko bezbednosnih svojstava i , uz to, dodali ranjivost retko korišćenom bioinformatičkom programu.

Da bi stvorili zlonamerni softver, naučnici su prvo preveli jednostavnu kompjutersku naredbu u kratak niz od 176 DNK slova, koje su obeležili kao A, G, C i T. Pošto su od prodavca naručili kopije DNK za 89 dolara, ubacili su nizove u sekvencijalni uređaj koji je pročitao slova gena i potom ih uskladištio kao binarne brojeve, nule i jedinice.

Kompanije koje se bave proizvodnjom sintetičke DNK već su na oprezu zbog biološkog terorizma. Naučnici predlažu da se počne sa proverama DNK sekvenci zbog opasnosti po kompjuterski program. Vašingtonski univerzitet upozorava da hakeri mogu da koriste mnogo konvencijalnije metode da bi napali genetski materijal pojedinaca jer se sve više pojavljuje na mreži i jer mu se može pristupiti čak i preko prodavnica aplikacija. Štaviše, u nekim slučajevima, programi koji se koriste za organizovanje i tumačenje DNK podataka neredovno se održavaju, što takođe može predstavljati opasnost. Novi DNK zlonamerni softver biće predstavljen sledeće nedelje na simpozijumu Usenix Security u Vankuveru.

4493-naucnici-hakovali-racunar-koristeci-dnk