Зашто компанија Alphabet жели да сагради град? Да би добила више података, наравно

Повезани градски окрузи су следећи потез Силицијумске долине. Већина људи би вероватно била потпуно збуњена кад би их неко упитао да објасне фразу „изградити град од интернета“. Међутим, требало би да се навикнемо на идеју, јер то управо покушава Google-ова матична компанија Alphabet. У октобру 2016. године, Сидеwалк Лабс, одељак за урбане иновације компаније Alphabet, објавио је планове за трансформацију 16 америчких градова и са њима повезаних округа у паметне градове са развијеним предностима савремених информационих технологија. После годину дана, огроман пројекат је у замаху пошто је Сидеwалк Labs потписао уговор са градом Торонтом према коме је добио дозволу да 332 хектара земљишта уз обалу претвори у округ повезаних градова. У реаговању на планове постављена су и нека питања. Прво и најважније: шта значи „од интернета“? Детаљи пројекта Торонто су прилично оскудни, али објава Сидеwалк Лабс-а у вези са „изградњом округа“ нуди објашњење. Заснована је на систему „свеприсутног повезивања“, које Сидеwалк Labs већ́ развија путем бесплатне гигабитне бежичне интернет мреже у Њујорку.

Идеја се састоји у следећем: кад се људи повежу на мрежу, подаци о њиховом понашању омогућиће да будући градови буду изграђени на чврстом темељу доказа о њеним становницима. Такав темељ би обезбедио правилно урбано планирање и развој од самог почетка стварања града. Али хајде да не отпишемо ову идеју као још један пример претеривања Силицијумске долине. На крају крајева, компаније из Долине не долазе неприпремљене. Већина њих има приличан попис непокретне имовине којом управљају сопственим софтверским системима. Сада су одлучиле да предузму даље кораке. У јулу 2017. године, компанија Facebook је објавила планове за изградњу 1.500 јефтинијих станова у Менло Парку у Силицијумској долини. Милијардер Ксавијер Нил је основао заједницу иновативних компанија Station F да би направио стамбени простор од 100 станова у које би се сместило 600 предузетника у 2018. години.

Што се пословног простора тиче, компанија WeWork објавила је да је уложила 760 милиона долара у дизајнирање и развој сопствених грађевина. Норман Фостер, архитекта новог Apple-овог седишта у Америци вредности 5 милијарди долара, рекао је да би више волео да ради са предузетницима него са програмерима – „јер по правилу, програмери само прате тржиште, а предузетници и искусни појединци га воде“. Према томе, јасно је да смо пред реструктуирањем вредносног ланца индустрије некретнина. 

Брandон Вебер, главни директор производње софтверски засноване лизинг платформе VTS, сматра да би ово могао да буде само почетак. „У врло блиској будућности доживећемо да компанија Google или Facebook изјави: ’Пошто је сектор некретнина огроман скуп података, сад га можемо комерцијализовати. Хајде да изградимо милион квадратних метара непокретности и да видимо шта ће се десити’“, рекао је.

„Тако би могли да постану успешни и ефикасни градитељи који ће доминирати тржиштем баш као што је компанија Apple урадила са мобилним телефонима. Вероватно ћемо у будућности док се будемо освртали на данашњицу говорити: Сећате ли се оних старовременских грађевинских компанија? Како су само биле необичне!“

Сада би грађевинцима који и даље користе класичне материјале за изградњу било најбоље да потруде и осигурају свој положај прихватањем технолошког напретка и промена које он доноси. То је застрашујуће пословање јер улози су изузетно високи ако се кладите у улагања у некретнине које су вредне неколико милиона фунти. Међутим, ризик је највећи ако се грађевинци не прилагоде, ако одлуче да ништа не мењају и чекају неизбежну и застрашујућу алтернативу, односно безначајност.
Друго питање се односи на остварење у пракси. Да ли је предлог реалан и, ако јесте, шта то значи за будућност пројектовања, планирања и изградње? Многи градитељи, инвеститори и дизајнери пажљиво ће пратити како се Торонто план развија у наредним годинама. Примена таквог великог плана на постојеће светске metroполе захтеваће расељавање, поремећај и решавање сложених проблема урбанистичких планова. Sidewalk Labs још није предложио како ће ово функционисати у пракси. Остварење таквог плана биће тешко чак и за компанију као што је Апхабет која има приступ финансијским средствима и софтверским системима и платформама које су потребне за покретање свега што можете замислити.

4677-zasto-kompanija-xa-alphabet-xa-zeli-da-sagradi-grad-da-bi-dobila-vise-podataka-naravno