Студент Вукашин Марковић одбранио је дипломски рад на тему „Микросервисна архитектура у развоју серверског дела апликације за резервацију књига“

Студент Рачунарског факултета Вукашин Марковић је у петак, 10. децембра 2021. године одбранио дипломски рад на тему Микросервисна архитектура у развоју серверског дела апликације за резервацију књига пред комисијом коју су чинили ментор, др Бојана Димић Сурла и члан, др Милан Видаковић.

 У уводу свог рада Вукашин је истакао следеће:

Појава Интернета и развијање софтвера на вебу донела су решења и олакшицу у разним индустријама и фирмама. Како је број корисника који користи софтвер растао и комплексност самог софтвера је расла. Проблеми су се јавили у стандардном прављењу софтвера јер се цела апликација правила као једна целина (монолит) која је имала недостатке:

• Отказ неког дела апликације или додавање доводио је до застоја целог система
• Компоненте уско повезане што доводи до тежег одржавања
• Скалирање апликације лоше јер усред појаве већег броја корисника систем постаје оптерећен и одзив дуго траје

Решење овог проблема је микросервисна архитектура система. Апликација се раздваја на независне целине (микросервисе), где свака целина има једну одговорност и има комуникацију са другим независним целинама.

Приступ дељења базе података између микросервиса има својих недостатака. Проблем који се јавља ако два микросервиса деле једну базу је већа повезаност између њих, јер промена у структури података унутар базе утиче на све сервисе који је користе и губи се једна од кључних карактеристика микросервисне архитектуре, а то је прецизна подела одговорности над подацима између микросервиса. Такође, ако база откаже, оба микросервиса су неупотребљива. Решење би било да Боок сервис и Ордер сервис имају одвојене базе и да нпр. ако Боок сервису треба информација од Ордер сервиса, Ордер сервис це прочитати из његове базе и послати назад боок сервису. Овим начином смо повећали независност између два микросервиса али смо такође повећали комуникацију између њих, што резултује у споријем одзиву. – закључио је Вукашин.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.

6567-student-vukasin-markovic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-mikroservisna-arhitektura-u-razvoju-serverskog-dela-aplikacije-za-rezervaciju-knjiga