Programski jezik C – Rešenja zadataka

5674-programski-jezik-c-resenja-zadataka

Ovo je KNJIGA SA REŠENJIMA. Ona sadrži rešenja za sve vežbe u knjizi Programski jezik C, drugo izdanje, čiji su autori Brian W. Kemighan i Dennis M. Ritchie. Pažljivo proučavanje knjige Programski jezik C: Rešenja zadataka, drugo izdanje, zajedno sa knjigom Programski jezik C, drugo izdanje, pomoći će vam da razumete programski jezik C i naučiće vas dobrom C programiranju.

Koristite knjigu Programski jezik C, drugo izdanje, da naučite C, uradite prateće vežbe, a zatim proučite rešenja koja se nalaze u ovoj knjizi. Rešenja smo pisali koristeći prepoznatljive konstrukcije jezika, kompatibilne sa terminologijom knjige Programski jezik C, drugo izdanje. Tempo rada u ove dve knjige je u potpunosti usaglašen. Kasnije, kada više naučite o jeziku C, možda ćete moći da nađete bolja rešenja.

Naša rešenja su propraćena objašnjenjima. Pretpostavljamo da ste pročitali materijal iz knjige Programski jezik C, drugo izdanje, i vežbu o kojoj se radi. Pokušali smo da ne ponavljamo sadržaj prethodne knjige, već da opišemo najvažnije elemente svakog rešenja.

Programski jezik ne možete naučiti samo čitanjem konstrukcija jezika. To zahteva i programiranje – pisanje sopstvenih programa i proučavanje onih koje su drugi napisali. Da biste razumeli logički tok naših programa, koristili smo dobre odlike jezika, delili kod u više modula, u velikoj meri koristili bibliotečke funkcije i odgovarajuće forma-tirali izgled samog koda.

Novo izdanje populame knjige čiji su autori Kemighan i Ritchie nudi isti izvanredan kvalitet izlaganja koji je prvo izdanje knjige učinilo neprevaziđenim modelom za sve knjige o računarskom programiranju. Autori opisuju odlike jezika C koje su mu dodate od pojave prvog izdanja: dodeljivanje struktura, nabrojive tipove, tip void i strožiju proveru tipova. Pored toga, autori su poboljšali opis važnih odlika jezika, kao što su pokazivači, koje predstavljaju srž C programiranja. Oni su preradili originalne primere, a i dodali nove u nekoliko poglavlja. Dodat je i novi materijal o organizovanju programa u više izvomih datoteka, kao i o listama argumenata promenljive dužine.