TypeScript програмирање – унапредите ваше JavaScript апликације

TypeScript програмирање
Сваки програмер који ради са динамички типизираним језиком рећи ће вам колико је тешко скалирати програм на више линија кода и више инжењера. Управо зато су Facebook, Google и Microsoft изумели поступне нивое статичких типова за свој динамички типизирани JavaScript и Python кôд. Ова практична књига показује вам како је један такав ниво типова, TypeScript, уникатан међу њима: са својим моћним системом типова чини програмирање забавним.
Ако сте програмер са осредњим JavaScript искуством, аутор Борис Черни (Boris Cherny) ће вас научити како да овладате језиком TypeScript. Разумећете како TypeScript може да вам помогне да елиминишете грешке у вашем коду и омогући вам да скалирате кôд на више инжењера него што сте могли досад.

У овој књизи:
• почињете од основе: научићете разне TypeScript типове и операторе типова, укључујући и то чему служе и како се користе;
• истражујете напредне теме: разумећете TypeScript-ов софистицирани систем типова, укључујући и како да на безбедан начин рукујете грешкама и изградите асинхроне програме;
• приступате практично: користићете TypeScriptса својим омиљеним frontend и backend развојним окружењима, мигрираћете постојећи JavaScript пројекат на TypeScript и покренућете своје TypeScript апликације у продукцији.
Boris Cherny је инжењер и лидер производа у Facebook-у. Пре тога је радио у VC, ad tech и неколико startup-ова. Интересују га програмски језици, синтеза и статичка анализа кода, и креирање корисничких искустава које људи воле.

Садржај
Предговор
1. Увод
2. TypeScript: Поглед из птичије перспективе
3. Нашироко о типовима
4. Функције
5. Класе и интерфејси
6. Напредни типови
7. Руковање грешкама
8. Асинхроно програмирање, конкурентност и паралелизам
9. Frontend и Backend развојна окружења
10. Именски простори. Модули
11. Сарадња са JavaScript-ом
12. Склапање вашег TypeScript пројекта .
13. Закључак
А. Оператори типова
Б. Type utilities
Ц. Декларације унутар домена
Д. Рецепти за писање декларационих фајлова за туђе JavaScript модуле
Е. Triple-slash директиве
Ф. TSC опције компајлера за безбедност
Г. TSX
Индекс