TypeScript programiranje – unapredite vaše JavaScript aplikacije

TypeScript programiranje
Svaki programer koji radi sa dinamički tipiziranim jezikom reći će vam koliko je teško skalirati program na više linija koda i više inženjera. Upravo zato su Facebook, Google i Microsoft izumeli postupne nivoe statičkih tipova za svoj dinamički tipizirani JavaScript i Python kôd. Ova praktična knjiga pokazuje vam kako je jedan takav nivo tipova, TypeScript, unikatan među njima: sa svojim moćnim sistemom tipova čini programiranje zabavnim.
Ako ste programer sa osrednjim JavaScript iskustvom, autor Boris Černi (Boris Cherny) će vas naučiti kako da ovladate jezikom TypeScript. Razumećete kako TypeScript može da vam pomogne da eliminišete greške u vašem kodu i omogući vam da skalirate kôd na više inženjera nego što ste mogli dosad.

U ovoj knjizi:
• počinjete od osnove: naučićete razne TypeScript tipove i operatore tipova, uključujući i to čemu služe i kako se koriste;
• istražujete napredne teme: razumećete TypeScript-ov sofisticirani sistem tipova, uključujući i kako da na bezbedan način rukujete greškama i izgradite asinhrone programe;
• pristupate praktično: koristićete TypeScriptsa svojim omiljenim frontend i backend razvojnim okruženjima, migriraćete postojeći JavaScript projekat na TypeScript i pokrenućete svoje TypeScript aplikacije u produkciji.
Boris Cherny je inženjer i lider proizvoda u Facebook-u. Pre toga je radio u VC, ad tech i nekoliko startup-ova. Interesuju ga programski jezici, sinteza i statička analiza koda, i kreiranje korisničkih iskustava koje ljudi vole.

Sadržaj
Predgovor
1. Uvod
2. TypeScript: Pogled iz ptičije perspektive
3. Naširoko o tipovima
4. Funkcije
5. Klase i interfejsi
6. Napredni tipovi
7. Rukovanje greškama
8. Asinhrono programiranje, konkurentnost i paralelizam
9. Frontend i Backend razvojna okruženja
10. Imenski prostori. Moduli
11. Saradnja sa JavaScript-om
12. Sklapanje vašeg TypeScript projekta .
13. Zaključak
A. Operatori tipova
B. Type utilities
C. Deklaracije unutar domena
D. Recepti za pisanje deklaracionih fajlova za tuđe JavaScript module
E. Triple-slash direktive
F. TSC opcije kompajlera za bezbednost
G. TSX
Indeks